Između kroatofobije i rusofilije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Sport je na ovim našim prostorima uvek bio više od igre. Sportska nadmetanja i navijanje vazda su bili pokazatelj geopolitičkih odnosa, slaganja i neslaganja, privrženosti ili netrpeljivosti. Ovog vikenda na Svetskom prvenstvu u fudbalu igrala se utakmica koja je srpsko „navijačko telo“ razapela uzmeđu „susjeda“ iz Hrvatske i „pravoslavne braće“ iz Rusije.

Na društvenim mrežama lepo se mogla videti sva šizofrenija srpskog bića, od  jugonostalgije, preko kroatofobije do rusofilstva. Od čestitki i bodrenja hrvatskih „Vatrenih“, pa do preuranjenog poziva Srpske radikalne stranke da se u Beogradu proslavi pobeda Rusije. Radikalima se izjalovilo slavlje, a mi Šešelju, Radeti i ekipi želimo brz oporavak, uz poruku da to što su Hrvati pobedili Ruse u fudbalu nije povod za vojnu mobilizaciju.

Ni RTS nije ostao pošteđen kritika i komentara. Dok su neki konstatovali da se javni servis u prenos uključio posle intoniranja hrvatske himne, predsednik Srbije RTS-u je spočitao navijačko komentarisanje zbog kojeg je, kako kaže, isključio ton. Vučić je priznao da je navijao za Rusiju. A vi, ako ste se slučajno „usudili“ da navijate za Hrvate, čuvajte se psihoanalize i „kletve“ poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića. On se sa letovanja u Grčkoj oglasio  porukom u kojoj svima koji su bodrili „Vatrene“ protiv Rusije poručuje da su psihopate i ludaci i priznaje da bi mu bilo drago da im „polupaju“ kola kada u Hrvatsku odu na more.

Očigledno je da Đuka, kao ni dobar ostatak nacije, još nisu zalečili rane od dva srpska poraza na Svetskom prvenstvu, a komšije Hrvati zablistaše. Pa, gde će vam duša, susjedi. Vi, da ste nam neki prijatelji, pustili biste da vas Rusija pobedi. Učinili biste nam to, kada mi već nismo uspeli da pobedimo Švajcarsku i Brazil.

Ipak, dosta je tugovanja, vreme je da stvari sagledamo sa vedrije strane. To što naši fudbaleri nisu prošli u drugu fazu takmičenja na Mundijalu uštedelo nam je budžetska sredstva koja su im bila obećana kao nagrada, što će značajno doprineti nastavku fiskalne konsolidacije. Još ako se doda da smo ovog vikenda sa Kinom potpisali tri infrastrukturna projekta, pa komšije Hrvati mogu samo da nam zavide, džaba im to što osvajaju svetski fudbalski vrh. Samo neka oni šutiraju i zabijaju golove, a mi ćemo da gradimo i obnavljamo pruge od Novog Sada do Subotice i od Beograda do Niša, a zahvaljujući saradnji sa Kinezima smeši nam se i industrijski park za voće i povrće.

I dok se tako tešimo i sokolimo na srpski način, evo ga, stigao je i početak nove radne nedelje. Valjalo bi i nešto da se radi, neće se investicije privlačiti, pruge graditi i radna mesta otvarati sama od sebe.

Srećan ponedeljak, svima koji slave!

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP

Piše: Bojana Milovanović

Komentari 2

  1. Gulanfer

    Rekao bih da nije problem u porazima samo na ovogodišnjem svetskom prvenstvu u fudbalu. Duži je tu istorijat…

  2. jasna

    Da nama prestanu letnje nepogode, kiše i poplave i nesrećnim ljudima da se pomogne,
    a svetsko prvenstvo će se završiti tako da najbolji pobede, a ostali će se i narednih
    godina boriti da udju u kvalifikacije…