Izraelska firma REKLAMIRALA da prikuplja podatke o korisnicima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izraelska tehnološka kompanija Grupa NSO, za koju se misli da je ranije hakovala “Votsap” (WhatsApp), govorila je klijentima da može da prikuplja informacije o korisnicima s društvenih mreža, objavio je Fajnenšel tajms.

Londonski list navodi da je kompanija, “kako tvrde ljudi upoznati s prodajom, govorila kupcima da svojom tehnologijom može da tajno dođe do svih podataka jedne osobe sa servera Epla, Gugla, Fejsbuka, Amazona, Majkrosofta.

Portparol NSO je porekao pisanje Fajnenešel tajmsa odgovarajući na molbu Frans presa da prokomentariše. “Postoji suštinsko nerazumevanje NSO, njenih usluga i tehnologije”, rekao je portparol.

On je objasnio da proizvodi NSO “ne obezbeđuju takvu vrstu sposobnosti za prikupljanje i pristup klaud (oblak) aplikacijama, uslugama ili infrastrukturi, kako je navedeno i sugerisano u današnjem članku FT”.

U maju je “Votsap” objavio da je razvio “apdejt” kako bi sprečio ubacivanje sofisticiranog špijunskog programa koji se može koristiti za špijuniranje novinara, aktivista i drugih.

Kako je navedeno, špijunski program nosi sva obeležja privatne kompanije koja sarađuje s mnogim državama u svetu.

Ta kompanija nije imenovana, ali je vašingtonski analitičar Džozef Hol, glavni tehnolog Centra za demokratiju i tehnologiju, rekao da se čini da je hakovanje povezano s programom “Pegasus” firme NSO.

Taj program se prodaje policijama i obaveštajnim službama.

Fajnenšel tajms se u izveštaju pozvao na dokumente s opisom tog proizvoda i njegovom primenom, do kojih je došao, i naveo da se “razvio da prikuplja mnogo veći obim informacija u klaudu, kao što su pregled svih lokacija mete, arhiviranih poruka ili fotografija”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay