Izrečene prve kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu, a prema podacima Prekršajnog suda u protekla tri meseca izrečene su tri novčane kazne, kao i 10 opomena, piše Blic.

Kako navodi list, od marta prošle godine, kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, uz kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji ne odluče da zaštite dete od bolesti, podneta je 241 prijava.

Donete su 32 odluke, od kojih 21 osuđujuća presuda, piše list.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je da je broj prijava u ovoj godini četiri puta veći nego lane.

“Sudije izriču opomene, a ne novčanu kaznu, u situacijama kada postoji olakšavajuća okolnost, a pogotovo je takva odluka moguća kada roditelji vakcinišu dete u toku trajanja postupka“, rekao je Marinović.

Izvor: BIZLife/Blic/Agencije

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. ivica

    Prekrsajni i uopste sudovi u Srbiji su sprdnja sa pravom i pravdom. U Britaniji roditelji imaju izbor: Tri pojedinacne ili trovalentna MMR. Zasto srbima nije data ista mogucnost, posebno kada se ima u vidu da ljudi brinu zbog ovoga i ne veruju u institucije. Pa nije MMR bezbedna zato sto tako kazu AV, SNS i zakon RS.

  2. Saša

    Zbog takvog stava roditelja protiv vakcina, ja sam se zarazio zauškama krajem juna ove godine, jer za moju generaciju (1975) nije postojala vakcina. Naša 3 sina smo vodili na sve vakcine, iako sam i sam jedno vreme bio protiv vakcina pod uticajem tekstova na internetu. Priličan broj poznanika rođenih 1970-ih sa kojima sam pričao o mom slučaju zauški, takođe ih nije preležalo. Ispada da su oni sad taoci zavedenih roditelja protivnika vakcinisanja.