Jaki udari srpske realnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pexels

Vikend je počeo 8. martom i buketima (najčešće) jednokratnog poštovanja prema ženama. I taman dok ste rekli cvet, veš koji su “drage dame” prale se osušio, ručak koji su spremile se pojeo, prašina koju su obrisale se ponovo nakupila i vikend je prošao… Stiže udar realnosti.

Deluje simbolično, baš dan posle 8. marta rođendan je proslavila Barbika – prototip savršene žene. Čuvena lutka napunila je 60 godina, a od 9. marta 1959. godine prodata u više od jedne milijarde primeraka. Barbi se menjala kroz vreme, evoluirala, prihvatila različitosti i prestala da bude samo arhetip kalifornijske plavuše, prestala je da bude simbol pobede forme nad suštinom. Barbika kao da je pratila sudbinu žena, onih heroina koje su se borile i zaslužile svoj bolji položaj. Stiže novi udar realnosti. Ipak, borba još nije gotova.

Borba predstoji i za Sonju Pajić iz Zrenjanina. Odbranjena doktorska disertacija, prosečna ocena 9,43 na studijama španskog jezika i hispanske književnosti nisu dovoljni da ona dobije posao u Srbiji.

Sonja se susrela  sa nepravdama u zapošljavanju. U jednom slučaju je dobila sudski spor posle tri godine, ali ništa se nije promenilo. U nekoliko navrata joj je odmoglo to što je doktor nauka, a odbili su je pod izgovorom da je „prekvalifikovana”. Imala je ponude u inostranstvu, ali je rešila da ostane u Srbiji i ovde nastavi svoj život, nadajmo se da ta odluka neće ispasti i njena najveća životna greška.

Realnost nas ovog vikenda nije štedela. Posle najava i velikih nada polaganih u otvaranje nove fabrike Folksvagena baš u Srbiji, ovog vikenda stigle su i vesti koje ne ulivaju optimizam.

Naime, radnički savet nemačke kompanije Folksvagen namerava da spreči izgradnju novog velikog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

Kako piše nemački list Bild am zontag (Bild am Sonntag), među ozbiljnim kandidatima gde će se graditi novi pogon, spominje se Srbija. Radnički savet će, piše Bild, na odlučujućoj sednici Nadzornog odbora kompanije ovog proleća glasati protiv tog projekta.

Da ne bude sve tako crno postarala se vest da će fabrika Gorenje Valjevo, članica Gorenje grupe koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske Hajsens grupe, u narednom periodu postati evropski centar te grupacije za rashladnu tehniku.

Ovih dana se privodi kraju prebacivanje preostalog dela proizvodnje frižidera nove generacije iz Slovenije u grad na Kolubari, reč je o proizvodnji oko 150.000 uređaja godišnje i u taj poduhvat je uloženo oko četiri miliona evra.

Realnost u kojoj živimo oslikala je i vest da je ministar odbrane Aleksandar Vulin ovog vikenda otvorio Prvi bilateralni atletski miting u dvorani, na kojem učestvuju kadeti reprezentacija vojnih akademija Srbije i Rusije. I sve to ne bi bilo toliko čudno da ministar nije na vojnoj obuci, za koju se dobrovoljno prijavio. Iz njegovog ministarstva poručili su da je, kao i svi pripadnici rezervnih snaga na obuci, iskoristio vikend odsustvo i da će danas ponovo biti u kasarni i zauzeti mesto u jedinici u kojoj služi.

Kada malo bolje razmislite, možda vaša realnost i odlazak na posao i nije toliko loša stvar…

Srećan ponedeljak, svima koji slave!

Izvor: BIZLife

Foto: Pexels