Jedan od NAJVEĆIH štrajkova: Francuzi USTALI PROTIV penzionih reformi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Više od 510.000 demonstranata izašlo je na ulice oko 70 gradova širom Francuske kako bi protestovali protiv najavljenih penzionih reformi, tokom jednog od najvećih štrajkova u toj zemlji u poslednjih nekoliko decenija.

Protesti su skoro u potpunosti paralisali javni prevoz, a demonstracije u Parizu obeležili su sukobi pošto je policija ispalila suzavac na učesnike protesta. U Parizu policija je zadržala u pritvoru 87 osoba, navode zvaničnici, a prenosi BBC.

Francuski list Mond dodaje, pozivajući se na AFP, da su protesti održani i u MarsejU, Tuluzu, Bordu, Grenoblu i mnogim drugim gradovima u Francuskoj.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosilo je transparente na kojima piše “Makron se izgubio” i “Ne dirajte naše penzije”, prenosi Rojters.

U Nantu, učesnici protesta gađali su policiju projektilima, posle čega je ona ispalila suzavac.

Zbog štrajka saobraćaj u gradovima je paralisan, a ne rade ni železnički ni metro saobraćaj, dok je na francuskom aerodromu Orli saobraćaj smanjen za 20 odsto. Stotine letova je otkazano.

Zaposleni u železnici najavili su da će štrajkovati i u petak, dok su članovi sindikata u kompaniji RATP koja je zadužena za autobuski i metro saobraćaj saopštili da će štrajkovati do ponedeljka.

U Parizu su zatvorene su popularne turističke destinacije poput Ajfelove kule, nacionalnog muzeja Orse i Versajskog dvorca, prenosi BBC.

Širom Francuske sindikati su organizovali štrajk, jedan od najvećih u poslednje vreme, kojim žele da nateraju francuskog predsednika Emanuela Makrona da odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

Vlada obećava da će sistem biti jasniji i pravedniji, a protivnici strahuju da će morati da se penzionišu kasnije i da će im penzije biti manje. Šef države Emanuel Makron rekao je da od reforme neće odustati.

Projekat reforme penzija biće predstavljen tek sredinom decembra sa namerom da prođe u Parlamentu početkom 2020. Vlada je prošle nedelje ostavila mogućnost da zakon stupi na snagu 2025, ali sindikati nisu reagovali.

Izvor: Politika, Agencije

Foto: screenshot