Još 47 uhapšenih u akciji protiv korupcije

PinterestFacebookTwitterShare

U nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno u vezi sa zloupotrebom službenog položaja u državnim organima, policija uhapsila još 47 osoba.

U akciji “Pluton” prošle nedelje uhapšene su 53 osobe, a sa ovim privođenjima broj osumnjičenih zaokružen je na 100. Podnete su krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

Akcija “Pluton 2” sporevedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, saopštio je MUP.

Osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

U najnovijim procesuiranim slučajevima najviše je oštećena, prema saopštenju MUP, Privredna banka Beograd. Sumnja se da je u poslovanju sa kompanijom Farmakom, ostala bez oko 733 miliona dinara.

Zbog toga je u redovnom postupku podneta krivična prijava protiv šest osoba, među kojima su zaposleni u banci, ali i, kako saznaje RTS, vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević.

Izvor: RTS