Kad država počne da prašta dugove građanima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vlada Hrvatske

Hrvatska je otpisala dugove za više od 150.000 blokiranih građana koji su državi i s njom povezanim pravnim osobama dugovali do 10.000 kuna (1.360 evra) plus kamate, objavljeno je danas u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima da su dugovi otpisani na osnovu novog Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama koji su imali dug do 10.000 kuna plus kamate, s tim da je na taj način potpuno deblokirano 6.248 građana. Iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna.

Plenković je rekao da je reč o prvoj u nizu mera čiji je cilj da da se olakša položaj građana koji su blokirani duže vremensko razdoblje, odnosno da se smanji broj blokiranih kojih je u maju bilo više od 326.000, pri čemu je iznos njihovog duga iznosio oko 43,6 milijardi kuna bez kamata.

„Tokom proteklog vikenda, bez ikakve inicijative blokiranih sugrađana, Finansijska agencija krenula je u sprovođenje zakona i uspešno sprovela prvu meru. Izvršen je otpis duga za sve građane koji su ispunjavali uslove, njih 150.474“, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Najviše građana kojima je država otpisala dug je u Zagrebu i to njih 28.743, u Splitu ih je 4.302, u Osijeku 3.701, a u u Rijeci 3.842.

Reč je o otpisu dugova prema državi ili pravnim osobama kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik, kao što su Hrvatska radiotelevizija ili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

„Ispunjenje dugova standard je kojeg se moramo pridržavati i koji se treba poštovati, jer je to jedno od osnovnih načela obaveznih odnosa… Međutim, isto tako smo Vlada koja je svesna teškog stanja u kojem se našao deo naših sugrađana“, rekao je premijer.

Izvor: Beta

Foto: Vlada Hrvatske