Kad porastem biću Nada Macura i majka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vikend  za nama obeležile su tri reči – rađanje i Nada Macura. Da, upravo taj čudni spoj možda i najbolje govori o pomalo šizofrenom stanju naše nacije. Lagano, da krenemo od rađanja, jer to i jeste, bar bi trebalo da bude, početak.

Predsednik Srbije predstavio je nove mere za podsticanje rađanja „ako ne možeš sloganima, i rečima, a ti ponudi novac“. Od jula 2018. počinje da važi, a primenjivaće  se od januara 2019: Jednokratna pomoć u iznosu od 100.000 dinara za prvo dete, pomoć od 10.000 dinara mesečno za drugo dete (do navršene druge godine),  pomoć od 12.000 dinara mesečno za treće dete (do navršene desete godine) i pomoć u ukupnom iznosu od 18.000 evra za deset godina za četvrto dete.

Mnogo je pitanja. Hoće li nakon toga majka postati najunosnije zanimanje u Srbiji?  Da li rađanje treba svoditi na cifre i novac? Hoće li, u ne tako dalekoj budućnosti, kada dete pita majku – kako sam se ja rodio/rodila čuti odgovor: „Znaš, sine/ćero, predsednik je rekao da ću ako se ti rodiš dobiti 100.000 dinara jednokratne pomoći, a za tvoju braću i sestre sledi mi i plata“. Na društvenim mrežama pojedini su se zapitali – hoće li Vučić kumovati toj deci, kao što je nekad Tito? Teško je ne primetiti i da mere koje je predsednik Vučić predložio neodoljivo podsećaju na mere koje je Palma već primenjivao u Jagodini, pa bi bilo fer nazvati ih „Palminim merama“ ili „Srbija do Jagodine“.

Ipak, da ne budemo previše „hejteri“, uz sve sumnje i poteškoće, lepo bi bilo kada bi se ove mere konačno i realno premerile većim brojem beba u Srbiji – živi bili, pa videli.

A sada na veselije teme – „vesti iz kulture“. Nada Macura je dokaz da nikada nije kasno i da je uspon u karijeri moguć i u poznijim godinama. Od „obične“ doktorke, preko portparola Hitne pomoći, do voditeljke jutarnjeg programa i uloge mletačke princeze u seriji „Nemanjići“. Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama nakon vesti da je Macura dobila ponudu da se ostvari i kao glumica, jedno je sigurno – epizoda „Nemanjića“ u kojoj se ona bude pojavila imaće ogromnu gledanost. Hoće li se nakon svega roditi novi ultimativni hit? Hoće li glumice koje nikako da se probiju i dobiju ulogu masovno ulaziti u frizerske salone i tražiti: Šišajte me na Macuru.

Tako nam i treba.

Srećan ponedeljak, svima koji slave!

 

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Bojana Milovanović

Komentari 2

 1. milijana

  ponavljam komentar, možda će Macura nešto i da pričvrlji

 2. jasna

  I šta na to kažu budući roditelji?
  Koliko je pomoć majkama podigla natalitet u Jagodini?
  Ako nema efektra, mere nisu dovoljne.
  Posao se dobija isključivo preko vladajuće SNS stranke,
  nema konkursa i fer uslova za zapošljavanje, sve je
  dogovoreno i namešteno i to odbija mlade ljude da
  odlažu porodicu ili odlaze van zemlje, gde se posao
  nalazi preko konkursa, preporuka i na bazi stručnosti i sposobnosti.
  A kada jednom odu, retko ko se vrati. Problem je u nemoralnom
  i nehumanom društvu i budućnost je sumorna.