Kakav pečat za politički kraj “najsiromašnijeg predsednika”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Nekadašnji predsednik Urugvaja Hose Muhika (Jose Mujica), koji je zbog svog životnog stila prozvan najsiromašnijim predsjednikom na svetu, odbio je penziju na osnovu svog senatorskog staža, što je oduševilo tamošnje medije i ljubitelje skromnog političara.

Mujica je u utorak dao ostavku na senatorsku poziciju, koju je držao od 2015. godine, otkako je završio njegov petogodišnji predsednički mandat, piše BBC.

Mujica (83), bivši gerilski vođa koji je više godina proveo u zatvoru, u oproštajnom pismu naveo je da se povlači iz ličnih razloga i objasnio da ne želi ostati u Senatu do kraja mandata 2020. godine jer je “umoran nakon dugog putovanja”.

Bivši urugvajski lider takođe se izvinio svim kolegama “koje je mogao povrediti u žaru debate”. Tako je svojevremeno bivšu predsednicu Argentine Kristinu Kiršner nazvao “starom vešticom”, a za predsednika Venecuele, Nikolassa Madura je rekao da je “lud kao koza”.

Svojevrsnu slavu stekao je zbog odbijanja života u predsedničkoj palači tokom mandata, kao i zbog činjenice da je veći deo svoje plate donirao.

Kolege u Senatu poželele su mu sve najbolje, ali neki kritičari na društvenim mrežama i dalje traže da se izvini za svoje akcije u vreme dok je bio član levičarske pobunjeničke grupe Tupamaros, 60-ih i 70-ih godina.

Izvor: Index

Foto: Beta