Kakvo ti je zdravstvo, takva ti je država

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pexels

Za nama je duži vikend nego što smo navikli. Praznovali smo i obeležili Dan državnosti. Ovaj nacionalni praznik, uz dva neradna dana, počeli smo da slavimo 2002. godine. Sve one koji su još uvek u nedoumici šta to zapravo proslavljamo i zbog čega baš 15. februar, podsećamo da je  reč o dva velika istorijska događaja – Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni Ustav Srbije.

Od Karađorđa, preko liberalnog ustava bliskog najvišem pravnom aktu tadašnje Francuske i Belgije, stigosmo do trenutka današnjeg. Uz obeležavanje najvećeg nacionalnog praznika, neminovno je zapitati se kakva je Srbija danas kao država i koliko je bliska evropskim uzorima?

Sam Dan državnosti i vikend za nama obeležile su vesti koje su povezane sa veoma važnim elementom za funkcionisanje svake države – zdravstvom. “Kakve su ti misli, takav ti je život”, mudrost je oca Tadeja koju često možemo da čujemo. Ukoliko je primenimo na nivo države to bi moglo da glasi: “kakvo ti je zdravstvo, takva ti je država”. U Srbiji je registrovano više od 30 žrtva gripa, a zbog te virusne infekcije je produžen i školski raspust. Istovremeno je najavljeno da će Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ od sledeće godine ponovo  početi da proizvodi vakcinu protiv gripa.

Prošlo je 16 godina od kako se na „Torlaku“, našem jedinom proizvođaču cepiva, ne proizvode vakcine protiv gripa. Godinama su sve učestalije spekulacije u vezi sa javnim nabavkama vakcina protiv gripa, kao i sumnje u njihov kvalitet. Međutim, mediji su preneli da su na „Torlaku“ završena glavna pretklinička i klinička ispitivanja, te se od naredne godine očekuju domaće vakcine. Živi bili, pa dočekali.

Proteklog vikenda odjeknula je i vest da genetičar Miodrag Stojković, najpoznatiji domaći i jedan od vodećih svetskih naučnika u svojoj oblasti, nije više šef Katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu. Na to mesto,  preneli su mediji, odlukom dekana FMN Vladimira Jakovljevića, imenovana je profesorka tog fakulteta Biljana Ljujić. Ova vest izazvala je i burne reakcije na društvenim mrežama, uz komentar da u svetu cenjen i priznat, ali ne i u Kragujevcu.

Ova vest unosi dodatnu zbunjenost ukoliko se podsetimo da je sa više od 200 radova na SCI listi i više od 13.300 citata, te H-indeksom 60, profesor Miodrag Stojković  jedan od najeminentnijih naučnika u oblasti matičnih ćelija na svetu. Takođe,  bio je član tima koji je izveo prvo kloniranje životinje u Evropi. Rukovodio je timom koji je izveo prvo kloniranje ljudskog embriona u terapeutske svrhe na svetu.

Ipak, da li zbog reakcije javnosti ili zbog prave istine, jutros je stigao demanti ove informacije. Profesor Miodrag Stojković nije smenjen sa mesta šefa Katedre za matične ćelije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, tvrdi za “Novosti”  Vladimir Jakovljević, dekan ovog fakulteta. Dodaje da se o smeni i ne razmišlja i tako će biti sve dok  Stojković eventualno ne odluči drugačije.

On pojašnjava da mu je profesor Stojković kazao da će u narednom periodu imati dosta obaveza van matičnog fakulteta te da su se zato dogovorili da koleginica privremeno rukovodi katedrom, odnosno operativno ga menja dok je on odsutan. Dekan je trebalo da profesorku Ljujić imenuje za Stojkovićevog zamenika.

Ako primenimo ono gorepomenuto “kakvo ti je zdravstvo, takva ti je država”, procenite sami… U svakom slučaju, čini se da su našem zdravstvu potrebni infuzija da ojača, dobro previjanje da zaustavi krvarenje i gips da prelom konačno zaraste.

Voleli narodnu muziku ili ne, teško je da ste ostali imuni na pesme i glas Šabana Šaulića. Vikend za nama obeležila je i vest o njegovoj smrti. Šaulić je nastradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Jedno je sigurno u kafanama, u našim meracima, veseljima i tugovanjima i dalje će odzvanjati njegove pesme.

Ako živite u Beogradu i danas ste na posao krenuli kolima, pripremite se za nova pravila parkiranja i skuplje kazne ako ih ne poštujete.

Biće zonirano 2.000 novih parking mesta u najužem centru grada, kao i na Novom Beogradu. Biće uvedena nova zona, zona A u okolini Kosančićevog venca, gde će parkiranje biti moguće samo pola sata. Biće uvećane kazne za one koji ne poštuju pravila parkiranja u zonama, pa će kazna za crvenu zonu sa 1.870 biti povećana na 2.800 dinara. I dalje će važiti popust od 50 odsto, ako se kazna plati u roku od osam dana.

Ne dozvolite da vam danas pometnju unese dilema – zakasniti na posao zbog pokušaja da pronađete odgovarajuće parking mesto ili  platiti kaznu. Samo polako, dovoljno je stresno to što je ponedeljak.

Srećan ponedeljak, svima koji slave!

Izvor: BIZLife

Foto: Pexels