KAMPANJA: „Dosta reči, nek zakmeči“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku izabrali su slogane koji bi trebalo da podstaknu rađanje u Srbiji. Izabrano je šest slogana, umesto planirana tri, a novčane nagrade su zbog toga podeljene, prenosi B92.

Prvo mesto dele slogani „Ljubav i beba – prvo što nam treba!“ i „Rađaj, ne odgađaj!“, na drugom mestu su „Mama – neću sama, tata – hoću brata“ i „Dosta reči, nek zakmeči“, a na trećem „Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju“ i „Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju“.

Nagrada za prvo mesto je 150.000 dinara (dva puta po 75.000), za drugo 75.000 (dva puta po 37.500) i za treće 50.000 (dva puta po 25.000)

Na konkurs su stigla 1.002 predloga u 948 pisama iz 104 grada i mesta u Srbiji, a među šest izabranih, čak četiri je iz Beograda, jedan je iz Pančeva, a jedan iz Kuršumlije.

Konačan izbor napravio je žiri u kom su bili ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, šef kabineta ministarke Đukić Dejanović Nikola Jovanović, direktorka IAA Serbia (Međunarodna asocijacija za advertajzing) Jelena Ivanović i Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja, koji je predsednik Komisije.

Kako je saopšteno, odluka da se nagrade podele je doneta većinom glasava, jer „nijedan od predloga ne zadovoljava da jedna poruka identifikuje složenost problema projektnog zadatka iz Javnog poziva“.

„Šest odabranih poruka (koje pokrivaju pojedine segmente kompleksnog zadatka kada je promocija nataliteta u pitanju) su iskazi koji će moći da budu korišćeni u budućoj kampanjI“, navodi se.

„Slogan treba da bude podsticajan, da ima poruku, da bude zvučan, jasan. To će ipak profesionalci morati da rade , ali ćemo dodeliti po dve nagrade za prva tri mesta za najbolje predloge“, rekla je ministarka Đukić Dejanović dan ranije za RTS.

Poziv za izradu slogana raspisan je na predlog Saveta za populacionu politiku, a ministarka kaže da su pristigli predlozi iz cele Srbije i da su stekli uvid kojoj ciljnoj grupi ubuduće treba se obraćati.

„Podsticaj ženama da radjaju mogu davati deca, roditelji, partneri“, pojasnila je ona i dodala da su zemlje koje se ozbiljno bave tim problemom ostvarile rezultate i imaju smanjenje problema.

Izvor: B92

Foto: YouTube screenshot

Komentari 3

 1. saša stojnov

  I onda, kad zakmeči, jedan od roditelja mora da otkaže ugovor o radu sa firmom, jer se ne može doći do mesta u jaslicama, kao što je moja ćerka morala da uradi da bi čuvala dete. Prazne priče.

 2. jasna

  Ja sam ostavila posao na 2 godine kada sam posle prvog deteta rodila
  ćerke bliznakinje, to je bilo posle 1993.g. Sad mi fali staž za penziju i
  čakam godine starosti, ali se to ne može porediti. Roditelji uvek moraju
  biti spremni da čine ustupke ili savremeno rečeno „da se žrtvuju“ za
  decu, ako ih žele. Ništa nije teško u odnosu na zadovoljstvo „imati dete“,
  negovati ga, vaspitavati, brinuti o njemu. Život proleti, a ostaju ljudi
  iza nas koje smo mi stvorili. I danas mladi moraju da odluče hoće li se
  odlučiti na roditeljstvo ili će izabrati da ostanu sami.

 3. Ivan

  Srbin je pre pravio decu dok me dobije sina kako bi se nastavila tradicija njegovog prezimena.

  Srbin sad samo greskom napravi dete, i moli boga da bude musko, mada iako bude cerka bice ponosan tata.

  Srbin ce sad za cerku da napravi i brata, ako mu Srbija da stalan posao, i bude mu pristojna plata.

  Srba inace nece ubuduće biti, jer cerke ce otici kod Amera, Nemaca, Arapa, pa i Hrvata