Kancelarka: EU pred najvećim ISKUŠENJEM od osnivanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da se sa pandemijom novog koronavirusa Evropska unija suočava sa svojim najvećim iskušenjem od svog osnivanja.

Ona je takođe rekla na konferenciji za novinare u Berlinu da “odgovor” na tu krizu može samo biti “više Evrope, jedna jača Evropa i jedna Evropa koja dobro funkcioniše”.

“Suočavamo se sa velikim izazovom za zdravlje našeg stanovništva”, rekla je ona podsećajući da su u različitom stepenu sve zemlje pogođene pandemijom novog virusa dok Italija i Španija imaju najveći broj umrlih u EU.

Zato, kako je rekla, u interesu je svih kao i Nemačke da Evropa “izađe jaka iz tog iskušenja”.

Ona je govorila uoči važnog sastanka ministara finansija EU posvećenom ekonomskim i finansijskim instrumentima koje treba obezbediti da se podrže privrede teško pogođene pandemijom koja je zaustavila, takoreći, ceo kontinent.

Merkel se založila za to da Evropa postane više nezavisna u proizvodnji zaštitnih maski, u vreme kada je velika potražnja za maskama u borbi protiv COVID-19 prerasla u oštru svetsku konkurenciju da se dođe do njih.

“Iako se to tržište sada nalazi u Aziji, važno je da iz ove pandemije izvučemo iskustvo da je i nama potreban određen suverenitet, najmanje za jedan stub, da imamo sopstvenu proizvodnju”, rekla je Merkel.

Ona je rekla da ta proizvodnja može da bude u Nemačkoj, ali da će takođe pokušati da se uspostavi širom Evrope.

Ide Uskrs, mere ostaju

Merkel je još jednom čvrsto odbacila da u ovoj fazi bude bilo kakvog ublažavanja restriktivnih mera uvedenih u zemlji, gde je počela nedelja pred katolički Uskrs kada brojni Nemci tradicionalno idu na putovanja, odlaze na more ili na selo.

Rekla je da će se mere ublažavati u etapama.

Nemačka nije uvela strogu izolaciju kao Francuska ili Italija, ali sve škole i većina prodavnica su zatvoren. Svi za koje je to moguće pozvani su da rade od kuće, i okupljanja od više od dve osobe na javnim mestima su zabranjena. Sve te mere će ostati na snazi najkraće do 19. aprila.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP