Katalonija: Potpisana, pa suspendovana deklaracija o nezavisnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Predsednik španske oblasti Katalonije Karles Pućdemon potpisao je deklaraciju o nezavisnosti  te oblasti od Španije, koju je potom suspendovao.

Posle Pućdemona, dokument pod nazivom “Deklaracija predstavnika Katalonije” potpisalo je nekoliko desetina poslanika regionalnog parlamenta, javila je agencija AP.

U dokumentu se navodi da se formira “Republika Katalonije kao nezavisna, suverena i pravna država”, ali je Pućdemon suspendovao primenu deklaracije pozivajući na dijalog sa centralnim vlastima.

Ceremonija potpisivanja u regionalnom parlamentu usledila je posle govora lidera Katalonije koji je predložio da se suspenduje proglašenje nezavinosti tog regiona u očekivanju dijaloga sa španskim centralnim vlastima.

Španska vlada odmah posle govora reagovala je navodeći da je strategija Pućdemona koji je, kako smatra, implicitno proglasio nezavisnost “neprihvatljiva” kao i njegova ponuda da je potom suspenduje, javila je agencija Frans pres.

“Neprihvatljivo je implicitno proglašenje nezavinosti i zatim njeno eksplicitno suspendovanje”, izjavio je Frans presu neimenovani portparol španske vlade.

Španski premijer Mariano Rahoj sutra bi trebalo da održi govor u parlamentu o Kataloniji, a tamošnji mediji su preneli da će pre toga biti održan hitan sastanak vlade.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP