KATASTROFA: 40.000 pingvina umrlo od gladi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Kolonija od 40.000 pingvina na Antarktiku umrla je ove godine od gladi u katastrofalnom događaju koji se ponovio već drugi put u samo četiri godine, piše Gardijan.

Od cele kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku godine. Ovakve katastrofe nisu zabeležene u više od proteklih 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizlegnutih jaja.

Kolonija je doživela sličnu sudbinu prije četiri godine, kada nijedno mladunče nije preživelo. Naime, zbog neobično velike količine leda u regiji Adelijska zemlja, pingvini su bili prisiljeni preći dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je prouzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Antarktik u celini ima rekordno nizak nivo letnjeg morskog leda, ali područje na kojem je živela kolonija predstavlja izuzetak.

Vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja Jan Ropert-Kuder je izjavio: “Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije”.

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja i upozorio na pretnje ljudskog delovanja kao što su ribarstvo i turizam.

Sledeće nedelje o katastrofi će raspravljati 24 države Evropske unije i razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika.

Izvor: Index

Foto: screenshot