Ko iz Srbije uđe u Hrvatsku prvo ide u karantin

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske doneo je odluku o obaveznoj samoizolaciji od 14 dana za sve putnike koji dolaze iz Srbije, BiH, s Kosova i iz Severne Makedonije.

Odluka će početi da važi od ponoći i odnosi se na sve koji dolaze iz tih zemalja, bez obzira na državljanstvo.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da će te osobe biti dužne da budu u samoizolaciji u svom domu ili nekom drugom mestu 14 dana od momenta ulaska u Hrvatsku.

Odluka se neće primenjivati na one koji su u tranzitu prošli kroz te zemlje.

Ministar je naveo da je odluka doneta po preporuci epidemiologa zbog povećanja broja zaraženih u tim zemljama, ali da se, po potrebi, brzo može promeniti ukoliko dođe do silaznog trenda.

Božinović je istakao da je glavni pokazatelj za uvođenje novog režima bio taj koliko trend u tim zemljama ima uticaj na broj obolelih u Hrvatskoj.

“Imamo porast broja osoba koje su inficirane virusom i velika većina je došla iz smera BiH, Srbije i Kosova”, dodao je ministar.

On je naglasio da će se svakodnevno pratiti podaci i da će se u ovoj fazi “suživota s virusom” odluke donositi brže.

Od večeras u ponoć u Hrvatskoj na snagu stupa i obaveza nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu za putnike i vozače.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je 22 novoobolelih od koronavirusa, osam manje nego u utorak. Od početka epidemije, korona virus je potvrđen kod 2.388 osoba, a oporavilo se 2.145. Umrlo je ukupno 107 obolelih. Trenutno je 139 obolelih od kojih je 18 u bolnicama, ali niko nije na respiratoru.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay