Ko je čovek zbog kojeg brine i sam predsednik države iz NJujorka?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se iz NJujorka svima koji su trpeli linč zbog podrške auto-putu Miloš Veliki ili su govorili pozitivno o njegovom radu.

Reč je, kako je naveo, o hrabrim i ostvarenim nezavisnim ljudima – glumcu Nenadu Jezdiću i muzičarima Željku Joksimoviću i Goranu Bregoviću.

“Izvinjavam se Jezdiću koji se zaista samo odazvao pozivu države. I poručujem da normalnu i marljivu Srbiju neće pobediti”, rekao je Vučić za Prvu TV iz NJujorka.

Ali, ima jedna briga…

Predsednik je priznao da ima jednu brigu a to je da vrati u zemlju matematičara Stojana Radenovića zbog čijeg odlaska u Saudijsku Arabiju je Beogradski univerzitet pao za 100 mesta na Šangajskoj listi.

“Imam jednu brigu…To je Stojan Radenović koji sada potpisuje za Saudijsku Arabiju i zbog kojeg smo pali na studentskoj listi. To je čovek kojeg je odlikovao Tomislav Nikolića a ja ću dati sve od sebe da za godinu dana kada isteknu ugovori da ga vratim i da potpisuje sve svoje naučne radove za Srbiju i to će mnogo značliti nama. Ali je on najtačnije rekao šta su problem našeg društva”, naveo je Vučić.

Inače, Radenović je za Večernje novosti kazao da je mentalna lenjost naših akademika i univerzitetskih profesora koji vrlo malo objavljuju i među kojima nema nijedan visokocitiran jedan od ključnih razloga što je Univerzitet u Beogradu pao za sto mesta na Šangajskoj listi.

Ko je matematičar koji rešava zadatke u podrumu?

Radenović se godinama nalazi među 100 najcitiranijih naučnika na svetu u oblasti matematike, što je drugi po važnosti kriterijum, odmah iza Nobelove nagrade i Fildsove medalje, za određivanje plasmana nekog univerziteta na Šangajskoj listi.

Visoka citiranost profesora Radenovića bila je jedan od razloga što je Beogradski univerzitet 2016. i 2017. bio među 300 najboljih u svetu. Prošle godine plasirao se među 400, a ove pao za još sto mesta i zadržao se između 400. i 500. pozicije.

Danas, međutim, profesor Radenović „pripada“ Univerzitetu kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji, koji ga je angažovao, pa njegovi radovi dižu rejting ove ustanove.

Na pitanje zašto je prešao na univerzitet u Saudijskoj Arabiji, rekao je da su posredi egzistencijalni razlozi. „BU nije mogao ni laptop da mi kupi“

“Ja sam u penziji. Primanja su mi vrlo slaba, porodica mi nije situirana, žena i ćerka ne rade. U Saudijskoj Arabiji mi daju nešto novca, a Beogradski univerzitet nije mogao ni laptop da mi kupi”, kaže Radenković.

Ovaj skromni, penzionisani profesor Mašinskog fakulteta, zadatke rešava u podrumu zgrade u kojoj živi, jer u stanu nema prostora za radnu sobu.

Izvor: BIZLife/Prva TV/Večernje novosti

Foto: Beta

Komentari 2

  1. Cika Laza

    AV ne razlikuje znacaj partikularnog od opsteg resenja i time pokazuje svoju totalnu nekompetenciju kao rukovodioca. Razocaravajuce od najboljeg studenta prava svih vremena.

  2. Pingback: Čovek zbog koga brine predsednik ima samo JEDAN USLOV: Ja sam patriota - Bizlife.rs