Ko je “lepi Pedro”, socijalista i pobednik izbora u Španiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YT/Screenshot

Španski socijalisti su se vratili. Španska socijalistička radnička partija (PSOE) je na parlamentarnim izborima održanim za vikend dobila najviše glasova i osvojila oko trećine mesta u parlamentu (122).

Premijer Pedro Sančez time je odneo pobedu, u koju donedavno niko ne bi poverovao. Na izborima u junu 2016. PSOE je osvojila samo 84 mandata, pošto ju je zamalo prestigla koalicija “Unidas Podemos” (UP).

Četrdesetsedmogodišnji ekonomista Sančez došao je na vlast pre 11 meseci, nakon što je prethodom premijeru Marijanu Rahoju izglasano nepoverenje.

“Lepi Pedro”, kako ga zovu u medijima, imao je samo jednu šansu, koju je iskoristio na najbolji način, predstavivši proevropsku, vladu, koju ravnopravno sačinjavaju socijalisti i nezavisni članovi. Iz nedelje u nedelju njegova vlada je predstavljala nove socijalne mere: podizanje minimalne zarade, prilagođavanje penzija inflaciji, pomoć za dugotrajno nezaposlene, zakon o iznajmljivanju stanova, programe za žrtve seksualnog nasilja i drugo.

Veoma snažan utisak na javnost ostavio je kada je dozvolio izbegličkom brodu “Akvarijus” da pristane u Španiji, nakon što nijedna druga zemlja nije htela da primi oko 600 migranata. Najavio je da će premestiti posmrtne ostatke diktatora Franka iz mauzoleja na privatno groblje, pitanje koje sudovi još uvek razmatraju.

Sančeza očekuje težak put. Prevremeni izbori su raspisani, jer socijalisti i UP nisu uspeli da proguraju budžet u parlamentu. Katalonske partije koje se bore za nezavisnost glasale su protiv zajedno sa desničarima.

Kada je pre 11 meseci postao premijer, mediji su za Sančeza govorili da je političar koji će mnoge zainteresovati. Pre svega se to odnosi na žene jer fizički više liči na glumca nego na političara.

Sančez je rođen u Madridu 1972. godine. Od 2006. je u braku sa Marijom Bergonjom Gomes Fernades, sa kojom ima dve ćerke, Kalotu i Ainhou.

Sančez je završio studije u rodnom Madridu gde je igrao košarku u mlađim kategorijama kluba “Estudijantes”. Školovao se i u Briselu gde je 1998. godine stekao diplomu u oblasti politike i ekonomije. Četiri godine kasnije je i doktorirao.

Kao šef osoblja visokog predstavnika UN-a služio je 1999. godine u BiH, u vreme rata na Kosovu. Usledila su privatna angažovanja kao savetnika za kompanije, a pet godina je bio i gradski poslanik.

Pored španskog jezika, tečno govori i francuski i engleski.

Izvor: BIZLife/Blic

Foto: YT/Screenshot