Kako su prekvalifikovani PRAVNIK i neiskusni KOPILOT spasili 233 života (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta-AP

Damir Jusupov, 41-godišnjak iz Sibira koji je spustio Erbas u polje kukuruza i spasio 233 putnika, nije tipični pilot – svojevremeno ga je odbila pilotska škola, završio je prava i tek potom se prekvalifikovao, a za sebe danas, skromno, kaže da se ne oseća kao heroj.

Iza sebe nema, poput njegovih kolega vršnjaka, desetine hiljada sati leta. Naprotiv, Jusupov je u svojoj karijeri pilota odradio tek tri hiljade sati leta.

To je dvostruko manje sati nego što je potrebno za glavno mesto u kokpitu, ali to se nije pokazalo kao presudno u krizi u kojoj je juče morao da reaguje, prenosi Dnevnik.hr.

U samo nekoliko sekundi dvojica pilota uspela su da spuste onesposobljeni avion Erbas u polje kukuruza u blizini Moskve, čime su spasili 233 života.


Nakon što je jato ptica zaustavilo motore aviona s 233 putnika i člana posade, pilot Damir Jusupov i kopilot Georgij Murzin morali su brzo da reaguju. Sekunde su odlučivale o životima svih u avionu ruske kompanije Ural Erlajns.

Avion je tek poleteo sa aerodroma Žukovski kod Moskve, a jato ptica zaustavilo je oba motora.

Piloti u kokpitu odlučili su da slete „na trbuh” u polje kukuruza, daleko od kuća i na taj način su spasili sve u avionu.

Odbila ga pilotska škola

Inače, Jusupova je u tinejdžerskim godinama škola za pilote odbila zbog medicinskih razloga. Umesto za pilota, školovao se za pravnika.

Nezadovoljan time što mu se nije ispunio san, nakon završenog školovanja u pravnoj struci odlučio je da se prekvalifikuje.

Pilotsku školu završio je s odličnim uspehom. Kolege ga opisuju kao smirenog, skromnog i iznad profesionalnog.

Let je na konferenciji za novinare opisao rečima: „Bilo je i drugih opcija i dobro je što ih nismo iskoristili. Da smo se pokušali vratiti, ne znam što bi se dogodilo”.


Rekao je da je prvo hteo da okrene avion, ali kad je video da se i drugi motor pokvario – znao je da je udarac u zemlju „neizbežan”.

„Ne osećam se kao heroj jer sam učinio ono što je trebalo da bih spasio avion, putnike i posadu”, dodao je Jusupov.

Georgij Murzin, 23-godišnji kopilot dobio je licencu za pilota pre samo dve godine. Diplomirao je na Državnom univerzitetu civilnog vazduhoplovstva u Sankt Peterburgu 2017.

Mladi pilot skupio je samo 600 sati leta u trenutku kad se našao u situaciji u kojoj se nijedan pilot ne želi naći.

Senzacionalno SLETANJE: Avion prizemljen u polje kukuruza, svi PREŽIVELI (VIDEO)


Izvor: Dnevnik.hr

Foto: Beta-AP

Komentari 1

  1. Miodrag

    Bravo za Ruske pilote. Treba ih dobro nagradit.Spasili su toliko ljudi. Svaka čast….