„Ko nas grdi da smo lenji“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: N1 screenshot

Živimo u takvom modelu društva u kom je nemoguće opstati ako ne radite jako puno, dok nam se iz vrha države „servira“ opomena da smo lenji, kaže profesor na Institutu za umetničku igru i pisac Miomir Petrović.

Govoreći o tome koliko građani Srbije rade, Petrović kaže za N1 da „živimo u liberalno-kapitalističkom modelu koji nema nikakve zaustavne kočnice ili sistem alarmiranja“.

Taj model je takav da nemate podršku društva i zaštitu prava, u tom smislu nemoguće je opstati u Beogradu, preživeti, a da ne radite jako puno, uz jako puno improvizacija, a da ste dosta loše plaćeni, smatra on.

„I ta ideja je osnova svake pres konferencije Vlade Srbije u poslednjih pet godina je da smo jako lenji i da onog momenta kad dobijemo nekim čudom taj nemački ili skandinavski radni kod, onda ćemo mi…“

Kaže da nije sve za svakog, i da nisu svi narodi sposobni za iste stvari, ali da svakako nismo za neprestanu grdnju da smo lenji.

„U 46 godina sam objavio 20 knjiga, magistrirao, doktorirao… Ja nisam poneo svoj indeks da se i ja pohvalim svojim visokim ocenama. Kako je moguće da sam toliko lenj – a zapravo bi trebalo da budem, zato što mi se obraćaju kao delu mnoštva – a da sam sve to stigao. Ili da se zapitamo ko nas opominje na lenjost. Znate, lepo je ustati rano, ali je još lepše imati koncept šta radite kad ustanete rano, to je mudrije“, naveo je Petrović.

Osvrćući se na populacionu politiku i borbu protiv bele kuge, kaže da svi mi znamo šta je razlog toga što se malo dece rađa.

„Ako ne možete da u 21. veku napravite uslove mališanima, ako ne možete da zaposlite svoje ljude, i obrazovane i neobrazovane… Penzije su u urbanim sredinama odgajale decu… I te penzije su smanjene, pa kako da zakmeči“, pita se profesor Petrović.

Izvor: N1

Foto: N1 screenshot