Ko želi da PROSJAČI, mora da PLATI dozvolu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Da bi mogli da izađu na ulicu i mole za novac građane švedskog grada Eskilstuna, prosjaci će pre toga morati da izvade dozvolu za prosjačenje koja će ih koštati malo manje od 23 evra i trajaće tri meseca.

Kontraverzna odluka švedskog grada zapadno od Stokholma značiće da će svaki prosjak morati da popuni formular onlajn ili lično u policijskoj stanici, nakon čega će dobiti validnu dozvolu.

Ukoliko policija uhvati nekoga da prosi bez nje, moći će da mu napiše kaznu u visini od 370 evra.

Jimi Janson, socijaldemokratski gradski poslanik, rekao je da plan, koji je na snagu stupio 1. avgusta, ima za cilj “birokratizaciju” prosjačenja, kao i da oteža ljudima da na ulici mole za novac.

“Videćemo kako će proći”, rekao je Janson, dodajući da bi sistem dozvola trebalo da pomogne u povezivanju ranjivih ljudi i beskućnika sa lokalnim vlastima i socijalnim službama.

Kritičari, sa druge strane, ističu da se time legitimizuje prosjačenje i da čini one koji su dovedeni do toga da moraju da prose, najčešće Rome iz Rumunije i Bugarske, još ranjivijim.

Janson se sa time ne slaže, a za Aftonbladet navodi da je ubeđen da je plan gradskih vlasti dobar.

“Ne radimo ovo da bi uznemiravali ranjive ljude, nego zato što želimo da se pozabavimo pitanjem da li mislimo da prosjačenje treba da se normalizuje u švedskom modelu socijalne države”, istakao je Janson.

Nekoliko švedskih gradova zabranilo je prosjačenje proteklih meseci, nakon što je Vrhovni administrativni sud odlučio da se produži zabrana u gradu Velinge, na jugu Švedske.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay