Kolektivna ostavka boraca protiv korupcije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predstavnici Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša (LAF) u Radnom timu za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) grada Niša podneli su kolektivnu ostavku.

Ostavka je podneta na članstvo u timu zbog, kako su naveli, „inertnosti i opstrukcije“ u donošenju ovog strateškog antikorupcijskog dokumenta.

Svih sedam članova Radnog tima koje je predložio LAF podneli su ostavke nakon devetomesečnih napora, truda i posvećenosti da maksimalno doprinesu donošenju kvalitetnog LAP grada Niša, te stvore čvrste preduslove za izbor novog lokalnog antikorupcijskog tela, naveli su oni u saopštenju.

Pošto Model LAP, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije i na osnovu kojeg svi gradovi i opštine u Srbiji treba da izrade svoje lokalne antikorupcijske planove, predviđa da su predstavnici lokalnih antikorupcijskih tela „obavezni članovi“ radnih timova za izradu ovih planova, legitimitet niškog Radnog tima je našom kolektivnom ostavkom ozbiljno doveden u pitanje.

Valjanost celokupnog procesa je, međutim, dovedena u pitanje znatno ranije, navodi doskorašnja članica Radnog tima i bivša koordinatorka LAF Zorica Miladinović.

Ona precizira da je izrada budućeg niškog LAP potpuno zamrla, da propusti i problemi na koje su ukazivali nisu rešavani, a da njihovi najznačajniji antikorupcijski predlozi, inače čvrsto zasnovani na Modelu Agencije, nisu naišli na podršku većine članova Radnog tima, koje je predložio Grad.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je koordinator Radnog tima, nije prisustvovao nijednom sastanku, te nije ni učestvovao u radu tima.

On, tako, nije odgovorio ni na naš zvanični predlog da u sastavu Radnog tima ne mogu biti osobe kojima su izrečene sankcije ili se protiv njih vodi postupak zbog krivičnih dela sa elementom korupcije.

Mi, svakako, poštujemo prezumpciju nevinosti, i da niko nije kriv do pravosnažne presude, što je važan pravni princip, ali smatramo da u timu koji donosi strateški gradski antikorupcijski dokument, na osnovu kojeg će se birati članovi budućeg antikorupcijskog tela koji ne smeju imati ni najmanju korupcijsku „mrlju“, ne bi trebalo da budu osobe sa ovom vrstom antikorupcijskog deficita, kaže Miladinović.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay