Komšije očekuju više od 20 mlrd. EUR za oporavak

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Hrvatska može očekivati više od 20 milijardi evra za oporavak od pandemije, izjavila je državna sekretarka Ministarstva inostranih i evropskih poslova Nikolina Brnjac u razgovoru za Večernji list.

Brnjac podsjetila je da se predlog Paketa za oporavak Evropske komisije sastoji od dva dela: modifikovanog Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO) od 1.100 milijardi evra i Instrumenta za oporavak (Next Generation EU) od 750 milijardi, od toga 500 milijardi bespovratnih sredstava i 250 milijardi evra povoljnih zajmova.

“Prema preliminarnim računicama, Hrvatska može očekivati iz tog paketa nešto više od 20 milijardi evra. Međutim, celi paket moraju da prihvate sve zemlje članice na nivou Evropskog Saveta”, kaže Brnjac.

Potvrdila je i da je Vlada prikupila obimnu dokumentaciju o štetama u potresu pogođenom Zagrebu i prijavila se za finansijsku podršku iz Fonda solidarnosti. Procenjena direktna šteta iznosi više od 11,5 milijardi evra, prema metodologiji Svetske banke.

Ocenila je da je pandemija na neki način “otela” pola hrvatskog predsedavanja EU, zbog čega su brojne planirane teme zasenjene tom globalnom krizom.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay