KOMUNALNA MILICIJA: Veća ovlašćenja i biće je SVUDA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Skupština Srbije usvojila je Zakon o komunalnoj miliciji kojim su utvrđena veća ovlašćenja i omogućava obrazovanje komunalne milicije i u opštinama, a ne samo gradovima kako je dosad bio slučaj.

Komunalni milicajci moći će da proveravaju identitet svedoka kršenja propisa, da izdaju prekršajni nalog, podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i zaustavljaju vozila.

Zakonom je omogućeno komunalnoj miliciji snimanje video i audio, zatim korišćenje sredstava za vezivanje i palice i biber sprej, a koji mogu da koriste u odbrani ili radi sprečavanja bekstva.

Zakonom je utvrđeno da komunalni milicajci posao mogu da obavljaju posao uniformisani, ali po pisnom malogu načelnika to mogu da čine i u civilu.

Finansiranje komunalne milicije predvođeno je iz lokalnih budžeta.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je ranije rekao da se navedenim zakonom ne urušava pravni poredak i da ovlašćenja i nadležnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i komunalne milicije nisu ista.

On je naveo da komunalni milicajci prolaze teorijsku i praktičnu obuku u trajanju od dva i po meseca.

Izvor: Danas, Beta

Foto: Beta

Komentari 3

  1. Pera

    Od lošeg na gore, kurs od dva i po meseca i evo komunalni policajac sa širokim ovlašćenjima…Postajemo policijska država, zar naši predstavnici u Skupštini to da izglasaju ? Stvarno i neodgovorno i sramotno, ko će sad da gradjane štiti od samovolje komunalnih policajaca, i do sada se nisu dobro pokazali ?

  2. ivan

    To ce biti politicka SnS policija. Kao gestapo. Srbija ulazi u fasizam. Trebalo bi se posvetiti stvarnim problemima. Korupcija, visoki kriminal, nestrucnost i nekompetentnost unistavaju ovu zemlju.

  3. Pingback: Komunalna milicija se NAORUŽALA sa 40 Škoda - Bizlife.rs