Konačno otvoren Muzej savremene umetnosti, posle 10 godina rekonstrukcije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: B92

Renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu otvorena je danas izložbom pod nazivom “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti”.

Brojni građani bili su ispred Muzeja neposredno pre otvaranja, a renoviranu zgradu su prvi posetili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i bivši ministar kulture Ivan Tasovac. Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, zidana je od 1960. do 1965. godine.

Za posetioce je otvorena 20. oktobra 1965, a zatvorena 2007. godine kada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Poslednja faza radova završena je posle deset godina u septembru 2017, a svečano otvaranje Muzeja savremene umetnosti održava se danas povodom obeležavanja 20. oktobra, 73. godišnjice od oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se od 1958. godine, a sada broji više od 8.000 dela i predstavlja razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na prostoru ne samo Srbije i Balkana.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je presrećna što je posle deset godina ponovo otvoren Muzej savremene umetnosti u Beogradu koji će, kako je istakla, postaviti nove standarde u muzejskom prostoru.

“Ovo je jedan od najlepših dana od kada sam ušla u Vladu. Posle deset godina ponovo je otvoren Muzej publici u Beogradu i celoj Srbiji”, rekla je Brnabić koja je prisustvovala otvaranju renovirane zgrade muzeja.

Ona je ocenila da je “sramota” da Beograd deset godina nije imao Muzej savremene umetnosti, ali da je dobro što je konačno otvoren i što su se po prvi put svi okupili oko ideje rekonstrukcije.

Premijerka je istakla da od sutra kreće fokus na radovima na Narodnom muzeju kako bi i ta kulturna ustanova bila napokon otvorena.

Izvor: Beta

Foto: B92

Komentari 1

  1. Dr Miggyy

    У данашњим сложеним привредним и политичким условима од разноврсне технике, када се много људи, различите струке и стручности, укључују, тимски рад, кога помиње Брнабићка, је предуслов за успешан завршетак радова и обавезе. У стварности, код нас, слика је сасвим другачија. Наиме, један човек обавља дужност председника државе, премијера, министара. Он пушта у погон фабрике и фабричице, аутопутева и путељака. Када стиже све то? Да, он ради 25 сати дневно. Уместо да запосли надлежне да раде свој посао, он или нема поверења у њих или су они само “воштане” фигуре. До душе, када их пушти да раде, обавезно избије афера (тетке, станови, коферче, плагијати, купљене дипломе, крађа злата,сексистичке изјаве) или је направио лошу селекцију и од тимског рада нема ни слово “т”. Нешто смрди у земљи Д….