KORONAVIRUS: Posle koliko zaraženih su zemlje regiona ZATVORILE škole?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prema zvaničnim informacijama o zaraženima, u Srbiji je njihov broj do sada 35. Odluka o  zatvaranju vrtića i škola još nije doneta, jer je stav struke da trenutno nema potrebe za time i da bi to bilo kontraproduktivno. Zabranjeni su javni skupovi i skupovi na zatvorenom prostoru na kom će biti više od 100 ljudi.

Koronavirus je takođe zabeležen u svim zemljama okruženja osim u Crnoj Gori.

Crna Gora je i pored toga donela odluku da od ponedeljka obustavi rad svih vaspitnih i obrazovnih ustanova.

Jedina zemlja Evrope bez korone ZATVARA sve škole


Hrvatska je među prvim zemljama okruženja registrovala zaraženog ovim virusom, a sada je njihov broj 31. Najavili da će se nastava od ponedeljka odvijati na daljinu, tako što će se na kanalu HRT3 prikazivati emisija „Škola na Trećem”. Vrtići i fakulteti takođe obustavljaju rad na dve nedelje.

Severna Makedonija trenutno ima 14 slučajeva koronavirusa i takođe su zatvorili vrtiće, škole i fakultete privremeno.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, od korone je obolelo 18 osoba, a juče je izdato naređenje da se obrazovne ustanove u svim kantonima zatvore u trajanju od najmanje 15 dana. Da podsetimo, u Republici Srpskoj je sve zatvoreno još pre tri dana, kada je tamo bilo zaraženo četvoro ljudi.

Slovenija ima 141 osobu zvanično zaraženu a od ponedeljka takođe zatvara škole i vrtiće.

Italija, Nemačka, Velika Britanija,…

Žarište epidemije u Evropi jeste Italija, koja je po broju obolelih i umrlih od ovog virusa druga u svetu, odmah posle Kine. Trenutno je tamo zaraženo 17.660, a umrlo je 1.266 ljudi. Zemlja je u karantinu, a ulice najpoželjnije turistučke lokacije puste. Odluka da se obrazovne ustanove zatvore ističe za dva dana.

Francuska ima 2.876 zaraženih, umrlo je 61. Sve predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i univerziteti u Francuskoj od ponedeljka će prestati sa radom zbog širenja virusa korona, saopštio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

U Nemačkoj je 3.481 zaraženih, a osam osoba je do sada umrlo. Svi vrtići i škole biće zatvoreni od ponedeljka bar na pet nedelja.

Velika Britanija prema najnovijim podacima ima 798 zaraženih i 10 smrtnih slučajeva. Za sada nema planova za zatvaranje škola u bilo kom delu Velike Britanije, mada je školama savetovano da otkažu putovanja u inostranstvo.

Velška i škotska vlada takođe smatraju da zatvaranje škola još uvek nije efikasna mera, dok je Republika Irska donela odluku da zatvori škole, fakultete i javne ustanove za brigu o deci do 29. marta.

Podsećamo, u 132 zemlje sveta je do sada registrovano 139.688 slučajeva zaraženih koronom, dok je umrlo 5.122 ljudi.

Iako u Kini epidemija jenjava, još uvek je na vodećem mestu po broju zaraženih i umrlih.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay