Kosovo je opet Srbija u Burundiju, ali ne i na Barbadosu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Odmah nakon što je Barbados priznao nezavisnost Kosova i to na Dan državnosti Srbije, Sretenje, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštava da je Burundi povukao priznanje Kosova – i to u vreme kada Priština obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

„Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova Burundi gde oni povlače priznanje Kosova“, rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dačić kaže da je na taj način pokazao koliko je krhka nezavisnost Kosova i koliko je „lažna“ lista od 116 zemalja koju organi Kosova prikazuju svojim građanima.

„Pozivam ih da pokažu papire svih 116 zemalja. Na toj listi su zemlje koje uopšte nisu priznale Kosovo“, istakao je Dačić, navodeći da se pitanje Kosova ne može rešiti bez dogovora sa Srbijom.

Kosovski predsednik Hašim Tači i šef diplomatije Bedžet Pacoli objavili su ranije da je Barbados priznao Kosovo što je, kako navode, „najbolji rođendanski poklon“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je potom protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova i spoljne trgovine Barbadosa u kojoj navodi da je u Beogradu sa zaprepašćenjem primljena vest o odluci Barbadosa da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

„Ovakav nerazuman i neočekivan akt dolazi u momentu kada mnoge zemlje u svetu, od kojih i neki bliski susedi Barbadosa, preispituju i povlače odluke o priznanju tzv. države Kosovo“, navedeno je između ostalog u protestnoj noti.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su, između ostalog, Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Protesti u Pragu: Traže povlačenje priznanja Kosova

Na protestu u Pragu, koji udruženje „Prijatelji Srba na Kosovu“ redovno organizuje povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, upućen je poziv češkoj vladi da povuče priznanje Kosova, a na potpis je ponuđena i peticija s tim zahtevom.

U peticiji pročitanoj na Vaclavskom trgu pred manjom grupom demonstranata, piše: „Zahtevamo od vlade Češke da povuče, opozove priznanje tzv. republike Kosovo. Priznanje samozvane države kosovskih Albanaca maja 2008. godine je bilo grubo kršenje međunarodnog prava od strane tadašnje češke vlade. Iz međunarodnih sporazuma je jasno da je južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija na čijoj teritoriji su lideri kosovsko-albanske manjine prolasili samozvanu državu i dalje neodvojivi deo Republike Srbije“.

Izvor: RTS

Foto: Beta