“lekovite” reči državnog sekretara: Srbija nema PROBLEM sa lekarima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija u ovom trenutku nema problema sa brojem lekara i po pitanju zdravstvenih radnika uopšte, tvrdi državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Vekić je na promociji Evropskog trening centra za vaskularnu estetiku istakao da je, prema podacima iz 2018. godine, između 750-900 lekara tražilo da im se overi licenca, što govori da su nameravali da idu u inostranstvo, ili da rade ili da se usavršavaju.

On je dodao da su proteklih godina prisutne migracije zdravstvenog osoblja sa juga i istoka Evrope na zapad i da su procene da godišnje iz Srbije ode u inostranstvo između 500-600 lekara.

Vekić je ponovio da Srbija ima dovoljan broj lekara, jer na birou za zapošljavanje ima oko 2.500 mladih lekara, kao i jedan broj medicinskih sestara.

Prema njegovim rečima, država je poslednjih godina uložila oko 10 milijardi dinara u modernizaciju zdravstva, i da su bolji uslovi za rad i veće plate preduslov za ostanak zdravstvenih radnika u Srbiji.

On je naglasio da je samo prošle godine u Srbiji zaposleno 6.300 zdravstvenih radnika i dodao da se radi na smanjenju broja nezdravstvenog osoblja u zdravstvenim ustanovama na nivo koji je manji od 20 odsto ukupnog osoblja, kroz različite oblike “autsors” angažovanja za pojedine poslove.

Izvor: RTV, FoNet

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Pera

    Bilo bi pristojno da gospodin saopšti gde se leči on i članovi njegove porodice, kod tih mladih lekara u Domu zdravlja, da li čeka više meseci za pregled kod specijaliste…? Dosta više licemerja, ubedjivanja da je sve dobro, sjajno, pogotovo u zdravstvu. Nije gospodo, narodu nije dobro, bolestan je, vama na funkcijama možda jeste dobro, ali šta ćete kada vam prestane funkcija ? Ne igrajte se životima i zdravljem naroda, politici nije mesto u zdravstvu.

  2. Pingback: Ministru NEPRIMERENO da "pušta" sestre u Nemačku - Bizlife.rs