Lepe vesti iz Brisela: Da i Balkan jeftinije telefonira

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija organizovala je u Briselu sastanak telekomunukacionih operatera sa prostora Zapadnog Balkna, a tema je bila smanjenje cena rominga u regionu.

„Tražili smo od kompanija iz regiona da istraže mogućnosti smanjenja cena rominga među zemljama Zapadnog Balkana“, potvrdila je portparolka Evropske komisije Natali Vandajstat.

Sastanak je organizovala komesarka Marija Gabrijel zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo o telekomunukacionom tržžšištu u regionu.

„”Tražimo od kompanija u regionu da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cene rominga među zemljma Zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da svoje predloge razmotre sa Komisijom tokom narednih nedelja”“, poručila je Vandajstat.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsedava Savetom EU, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cena rominga na Zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roming među zemljama EU.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na sledećem samitu EU Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju u Sofiji.

 

Izvor: Blic, agencije

Foto: Pixabay