Litvanija uvela kontroverzan zakon o alkoholu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Litvanija je uvela novi zakon o alkoholnim pićima kojim je donja granica za njihovo konzumiranje pomerena s 18 na 20 godina, reklamiranje alkohola zabranjeno, a radno vreme prodavnica koje prodaju alkoholna pića skraćeno.

Zakon je na snazi od 1. januara i izazvao je velike kontroverze u toj baltičkoj zemlji, čijih 2,9 miliona stanovnika spadaju među najveće potrošače alkoholnih pića.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola u Litvaniji po glavi stanovnika je tokom deset godina porasla za 22 odsto. Tokom 2006. su Litvanci konzumirali 14,9 litara čistog alkohola godišnje, a 2016. je ta cifra iznosila 18,2 litara. Vlasti su smatrale da su neophodne drastične mere.

„Morali smo da učinimo nešto. Alkoholizam čini Litvaniju neprivlačnom za strane investicije i turizam“, rekao je ministar zdravlja Aureljus Veriga, jedan od glavnih pristalica zakona.

Posebno je šokantno, naveo je Veriga, da „trećina osoba od 15 i 16 godina redovno pije alkohol“.

Sa stopom samoubistava od 36 na 100.000 ljudi, Litvanija prednjači u Evropi, a istraživanja pokazuju da je stopa samoubistava među alkoholičarima konstantno visoka.

Javnost je loše primila zakon, neki kolumnisti predlažu cenzuru klasične literature koja opisuje ispijanje alkohola. Čak je i predsednica Dalija Gribauskajte pozvala da se zakon izmeni.

„To me podseća na Srednji vek i pravi ogromnu štetu međunarodnom imidžu i reputaciji Litvanije“, rekla je predsednica.

Jedan litvanski analitičar je za vladajuću partiju rekao da „nema identitet osim krstaškog pohoda protiv stvari koje ljudi stavljaju u usta“.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay