Ljiljana Smajlović: Kad čujem reč “biznis” uvek pomislim nešto negativno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Medija centar Beograd

Sa njenim stavovima možete da se složite ili ne, ali teško da ćete na njih ostati ravnodušni. Sa novinarkom Ljljanom Smajlović popričali smo o sponi novca, poslovnog sveta i medija. O tome kuda idu mediji, a kuda tokovi novca…

Gde danas pronalazimo vezu između novinarstva i biznisa?

Naravno da je to povezano, ali neki od nas nemaju talenat za razumevanje tokova novca. Mene, eto, najviše na svetu zanima i još nisam do kraja shvatila šta se dešava sa ovim kvotama za čelik. Ja smatram da je to za nas strahovito važna stvar. Ja sam jedna od onih ljudi koji su se strahovito radovali kineskom dolasku ovde i stalno strepim da će Evropljani  da nam zagorčaju život. Zabrinuto pratim kad čujem da zapadni mediji javljaju kako se Kina ponaša kao revizionistička sila koja želi da naruši postojeći sistem trgovačkih i drugih odnosa. Ja o tome razmišljam u vezi sa našim Smederevom i čelikom. Ja se do te mere ne razumem u privredne tokove da se pitam koliko od tih kvota možemo da podnesemo, a koliko je za nas pogibeljno, pa se teško snalazim.

Koliki je uticaj biznisa i poslovnih tokova na živote “malih”, “običnih” ljudi?

Kao što je Sartr reka0 za politiku – možete vi da se ne interesujete za nju, ali vam politika u 20. veku rešava sudbinu. Tako i ja koja se ne razumem dovoljno  ni u finansijske ni u privredne tokove, vidim da mi to rešava sudbinu. To što se ja manje interesujem za to i manje razumem način na koji se to dešava, to ne menja stvar, to mi opet rešava sudbinu.

Imate li utisak da se te važne ekonomske teme stavljaju u ćošak i zataškavaju?

Nemam utisak, to su novinari krivi. Ako samo pratite izjave političara i onda pitate druge političare šta o tome misle, onda nećete naići na prave teme. Ja to očekujem od vas, a ne predsednik da me obavesti da se nešto sutra rešava. Vi biste trebalo da nam pokažete na koji način nam to rešava sudbinu.

Koja je vaša prva asocijacija na reč biznis?

Moram da priznam da uvek pomislim nešto negativno. Kontroverzni biznis mi je prva asocijacija.

Izvor: BIZLife

Foto: Medija centar Beograd

Komentari 2

  1. argus

    Neverovatno da neko ko je nesumnjivo inteligentan, prvu asoijaciju na reč biznis ima upravo ono što je navela.

    Tužno i samo govori koliko odmakli od komunizma. Ono bolje da ne iznosim moje mišljenje o dotičnoj.

  2. Objektivno

    Slažem se sa Ljiljanom Smajlović. Kontroverzni – biznis(men), poslovni čovek, preduzimač, investitor itd.., kod nas sa ovim predznakom (kontroverzni) trenutno me asociraju na nešto negativno. Reagujem isto kao Ljiljana. A taj sufiks, kao predznak, nose zbog prakse u Srbiji i on se jednostavno – podrazumeva. Čim čuješ – pomisliš. Dakle, u odnosu na izvorna značenja reči (biznis itd..), koja su ista u mnogim evropskim jezicima, kod nas im je “pomereno” značenjsko polje. Kada “biznis”, preduzimač, itd…izgovorite na nemačkom, francuskom, italijanskom itd, u tim jeziocima nema nikakvih negativnih asocijacija. Na kraju, za prvi komentar koji sam ovde pročitao (autor- Argus), slažem se kako poentira – bolje je da ne iznosi svoje mišljenje. Ni o čemu.