„Lojalnim“ medijima UBEDLJIVO najviše novca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od 78,5 miliona dinara, koliko je ove godine Niš opredelio za medijske projekte od javnog interesa, više od četiri petine sredstava dobili su mediji koji su vlasnički, uređivački i finansijski bliski vlastima.

Niš je ove godine za sufinansiranje medijskih sadržaja opredelio rekordnu sumu, a najviše novca dobili su mediji u vlasništvu članova niške porodice vlasnika TV Belami Vidosava Radomirovića, te vlasnika TV Zona plus Vladana Gašića.

Pritom, na konkursu nisu „prošli“ medijski sadržaji dva najprestižnija lista u zemlji – Politike i Večernjih novosti.

Istovremeno, lokalni dnevnik Narodne novine je dobio 12,5 miliona, TV Belami 13,5 miliona, a Niška televizija čak 14,4 miliona dinara.

Svi ovi mediji su vlasništvo ili njima upravlja pomenuti Radomirović, a agenciju Deni video, kojoj su dodeljena tri miliona, vodi zakonski zastupnik televizije Belami Danijela Vuković.

I vlasnik Zone plus je, kao i dosad, dobio zamašan deo gradskog novca koji premašuje 14 miliona, a najmanje sleduje TV Kopernikus, tri i po miliona dinara čiji je vlasnik poverenik niškog SNS Zvezdan Milovanović.

Mnogi vlasnici i urednici nezavisnih medija su nezadovoljni ovakvim epilogom.

Nismo razočarani jer bi to značilo da su uradili nešto neočekivano loše, a sve ovo je moglo da se predvidi. Prethodnih godina su nas optuživali da se bunimo zato što dobijamo manje novca, ali sada nismo ni konkurisali, a opet tvrdim da se radi o još jednoj skupa farsi koja će, umesto boljeg informisanja Nišlija, doprineti samo bogaćenju pojedinaca, kaže urednik portala Južne vesti Gordana Bjeletić.

Sve su glasnije i tvrdnje da u čitavoj Srbiji slične konkurse, zapravo, dezavuišu komisije sa jednim te istim članovima koji se godinama ne menjaju, pa su u prilici da jedni drugima „nameštaju“ prihode koji i nisu tako zanemarljivi.

„Upozoravali smo na to da će projektno sufinansiranje otvoriti prostor za korupciju zato što nema kriterijuma za izbor članova komisije. U brojnim slučajevima, `eksperti` rade po sistemu, primera radi, `ja tebi u Nišu, ti meni u Vranju ili Leskovcu`. “

Ovo mora da se zaustavi, članovi komisija ne mogu da budu novinari ili ljudi iz medijske zajednice jer su u sukobu interesa, kaže predsednik Sindikata novinara Srbije i član Radne grupe za izradu medijske strategije Dragana Čabarkapa.

Izvor: Novosti, Danas

Foto: Pixabay