London uveo eko-taksu za vozila, male firme zabrinute

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kako je i najavljeno, počela je naplata nove takse za vožnju automobila po centru Londona, koja se kreće od 12,5 pa do 100 funti dnevno, za veća, teretna vozila.

Vozači starijih vozila koja emituju više štetnih supstanci moraju da plaćaju pristup centralnoj gradskoj zoni u bilo koje doba dana.

Transport za London očekuje da će ovaj potez smanjiti nivo zagađenja u prestonici, a procenjeno je da će oko 40.000 vozila plaćati taksu svakog dana.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da je „napravljen značajan korak“ u borbi protiv zagađenja vazduha u prestonici.

Međutim, Federacija malih biznisa saopštila je da su mnoge male firme zabrinute za budućnost poslovanja zbog dodatnog opterećenja.

Džim Parker, direktor kompanije za popravku automobila Boleyn, kaže da nameti „zaista nisu fer“. „Ne radi se samo o nama, već o čitavoj industiji – o svima koji poseduju kombi ili avion i od toga zarađuju za život“, rekao je on.

IzGo Ultra Low, vladine kampanje za električna vozila, saopšteno je da „nikada nije bilo bolje vreme za vozače da odluče da pređu na električna vozila“.

Većina vozila će svakog dana morati da plaća 12,5 funti za ulazak u to područje. Svako ko ne plati taksu će se suočiti sa novčanom kaznom u iznosu od 160 funti, iako nakon prvog prekršaja mogu samo pismom dobiti upozorenja. Za kamione, dnevna taksa je 100 funti, a eventualna kazna ide i do 1.000 funti.

Transport za London procenjuje da bi nova taksa mogla da smanji emisiju štetnih gasova na putevima za oko 45 odsto za dve godine.

Izvor: Danas, BIZLife

Foto: Pixabay