Makronovoj stranci ogromna većina u drugom krugu parlamenatrnih izbora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta / Philippe Wojazer Pool via AP

Novi francuski predsednik Emanuel Makron osvojio je ogromnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora, eliminišući tradicionalne stranke, levicu i desnicu, i sada ima odrešene ruke da sprovede ranije obećane reforme, mada je izbore obeležio i mali odziv birača, ocenila je večeras agencija Frans pres.

Makronova Republika u pokretu i njen saveznik centristički MoDem osvojili su između 355 i 403 od 577 mesta u parlamentu, dok je za apsolutnu većinu neophodno 289 poslanika, naveli su instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Pobeda mlade stranke osnovane 6. aprila 2016. godine u senci je malog odziva birača od oko 56 odsto.

Analitičari objašnjavaju taj fenomen već ranijom najavom da je zagarantovana pobeda Makronove stranke a i umorom Francuza koji od oktobra izlaze na izbore, prvo stranačke izbore levice i desnice za kandidate za predsedničke izbore, potom su bila dva kruga predsedničkih izbora i na kraju dva kruga parlamentarnih.

Prema izlaznim anketama, desničarski Republikanci su osvojili između 97 i 130 mesta, socijalisti između 27 i 49 poslanika, a esktremno desničarski Nacionalni front od četiri do osam poslanika, navele su ankete.

Okruženje Nacionalnog fronta navelo je da je predsednica stranke Marin Le Pen, inače poraženi kandidat na predsedničkim izborima, pobedila u svom okrugu na severu Francuske.

Radikalna levica i komunisti dobili su između deset i 30 mesta, dok je 15 mesta minimun za formiranje poslaničkog kluba u parlamentu.

Izbori su održani pod jakim merama bezbednosti i u celoj zemlji je kao na prethodnim izborima bilo raspoređeno oko 50.000 policajaca i žandarma.

Izvor: Beta

Foto: Beta / Philippe Wojazer Pool via AP