Makron se obratio naciji: Povećanje minimalca, veća kupovna moć….

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Claude Paris

Tri nedelje od početka mobilizacije pokreta “Žuti prsluci” građana nezadovoljnih opštom politikom vlasti, francuski predsednik Emanuel Makron sinoć je iz Jelisejske palate obećao narodu nekoliko mera za poboljšanje kupovne moći građana, povećanja minimalne zarade i ukidanje nekih poreskih dažbina za penzionere s niskim primanjima.

Makron je rekao da će od 2019. godine biti povećana minimalna zarada za 100 evra mesečno i da će biti ukinute neke poreske odredbe koje se odnose na penzije.

“Minimalna zarada će biti povećana za 100 evra mesečno počev od 2019. godine” i dodao da će biti povećane penzije koje su ispod 2.000 evra ukidanjem poreza.

Predsednik je rekao da želi preduzimanje hitnih mera među kojima je ukidanje poreza na dodatne sate rada zaposlenih od 1. januara. Prema njegovim rečima, ta mera stupa mnogo ranije na snagu jer želi da njegova obećanja budu odmah vidljiva.

Makron je takođe priznao da pored nelagodnosti kod zaposlenih postoji i nelagodnost u demokratskom procesu.

“Verovatno nismo dovoljno odgovorili na brojna pitanja za godinu i po dana rada. Možda vam se činilo da to nije moja briga i da imam druge prioritete. Večeras želim veoma jasno da kažem da sam sa vama”, rekao je Makron često kritikovan da je samo predsednik bogataša i da je arogantan prema drugima.

Makron je dodao da gnev i ogorčenje u društvu nisu od juče i da su nedavni događaji duboko potresli naciju, i osudio nasilje na ulicama tokom protesta.

Makronov govor, koje su prenosile uživo francuske televizije, trajao je 13 minuta i završen je rečima “Živela Republika! Živela Francuska!”.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Claude Paris