Mali: Ako budem napravio grešku, obesite me na Terazijama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Američka privredna komora danas je u beogradskom hotelu Hilton organizovala radni doručak sa ministrom finansija Sinišom Malim. Tokom diskusije poteglo se i pitanje rokova u kojima se donose neki važni propisi, kao i učešća samih privrednika u njihovom definisanju. Ministar je tim povodom dao čvrsto obećanje.

 „Ako budem napravio grešku, obesite me na Terazijama“.

Ministar je obećao i da će poreska politika biti predvidiva i da će privrednici precizno znati koliko plaćaju poreze. Vlada će se tokom oktobra pozabaviti zakonom koji će precizno odrediti sve naknade. Prema njegovim rečima, privrednicima ne smetaju same naknade, nego njihova nepredvidivost.

„Malo, malo pa neka lokalna samouprava izmisli nešto novo. Neće više moći tako. Zakon o naknadama u oktobru ulazi u Vladu“, kazao je Mali.

Kao jedan od prioriteta ministar je izdvojio smanjenje poreskog opterećenja na zarade.

Ipak, privrednike je zamolio za razumevanje. „Ne može sve u roku od odmah“.

Ministar je obećao i reformu Poreske uprave, koja bi trebalo da se okonča 2021. godine. Tokom diskusije, Mali se često braćao svom pomoćniku Draganu Demiroviću, pitajući ga za potvrdu zakonskih rokova i dokle se stiglo sa novim propisima. „Dragane…“, odjekivalo je više puta Hiltonom.

Ministar je žurio na sastanak sa predstavnicima MMF-a, gde će, kako je rekao novinarima, jedna od glavnih tema biti povećanje penzija. Mali je novinare obavestio i da će  koncesionar Aerodroma „Nikola Tesla“, francuska kompanija Vansi, uplatiti koncesionu naknadu do kraja godine. Ugovor o koncesiji će biti objavljen posle te uplate. Prema ranijim najavama uplata koncesione naknade se očekivala u septembru.

Poruku sa skupa u Hiltonu poslali su i organizatori. Privredna komora Srbije, uputila je važan signal Vladi.

„Zakoni su u redu, problemi nastaju u njihovom sprovođenju“, kazala je predsednica AmCham-a Jelena Pavlović.

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife

Piše: B.M.