Mali: Vlada razmišlja o smanjenju akciza

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da Vlada Srbije razmišlja o smanjenju akciza i da se još procenjuje kakve bi to imalo efekte.

„Intenzivno radimo s predsednicom Vlade (Anom Brnabić) na tome da nađemo najbolju meru i da izadjemo gradjanima u susret i po tom pitanju. Ali apsolutno ne da odgovoramo na one proteste sa ulica i zahteve sa ulica“, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je objasnio da se ne može svaka mera posmatrati izolovano i da je prioritet povećanje konkurentnosti privrede merama koje će doprineti rastu privednih aktivnosti.

Mali je istakao i da Medjunarodni monetarni fond (MMF) ne smatra da smanjenje akciza doprinosi rastu.

Šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas da smanjenje akciza u Srbiji nije prioritet. On je rekao da su cene goriva porasle u prethodnih godinu dana, ali da je to uzrokovano rastom globalnih cena nafte na svetskom tržištu i nije posledica povećanja akciza.

„U ekonomiji cene rastu i padaju. Fokusiramo se na ukupan uticaj kretanja cena, a ne na jedan element koji raste ili pada“, dodao je Ruf.

On je objasnio da iz tih razloga smanjenje akciza u Srbiji nije prioritet. Ruf je rekao da je MMF više fokisiran na smanjenje poreza na rad ili smanjenje poreza na dobit što bi bio podsticaj investitorima.

„To bi pre bili porezi koji bi se smanjivali, sve u cilju ubrzanja rasta“, rekao je on. Dodao je da je u centru pažnje MMF-a i zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici koji su pod udarom povećanja cena, ali je dodao da je takva pitanja bolje rešavati kroz socijalne beneficije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Čika Pera

    MMF- u smanjenje akciza nije rast, a meni jeste način da nekako opstanem. Da bi država nastavila da me dere gde god stigne, ja prvo treba da zaradim da bih joj harač dao (oni to pomalo i shvataju). A da bih zaradio – moram na posao. A za to su mi potrebni i auto i gorivo. Auto imam, a za gorivo sve manje…I šta sada? Država se sprda sa svojim građanima. Jednog, pet, deset, kazniće i skloniti sa blokade. Može joj se – ima zakonodavnu i izvršnu vlast. Izabrali smo ih. Građanin ima samo snagu broja štrajkača. Kada nas je hiljadu, dve ili deset, država nas tada „vidi“, ali kaže i: „No, no, nije lepo blokirati puteve jer pati većina.“ … I hladno nastavlja da otima – može joj se.

  2. nisam odavde

    Verovatno ste već zaboravili da je bivši predsednik Srbije, a partijski kolega sadašnjeg predsednika, protestovao ispred skupštine, da su krečili table sa imenom Zorana Đinđića. Sada imaju obraza da nekome kažu da neće razgovarati sa onima koji protestuju, pogotovo „fantom“. Sramotno.