Najprljavije tajne Balkana: Pljačka ex SFRJ “teška” 150 mlrd. EUR

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na osnovu prikupljene dokumentacije, novinar i istraživač Domagoj Margetić utvrdio je da je od rata do danas na prostoru zemalja bivše Jugoslavije u džepovima političara i njihovih tajkuna završilo više od 150 milijardi evra.

Sve informacije i podatke Margetić je objedinio u knjizi “Krvave balkanske milijarde“, koja je za vikend predstavljana u Bijeljini.

Margetić tvrdi da podaci do kojih je došao iz temelja razotkrivaju najprljavije tajne moći na Balkanu i balkansku oligarhiju. Sprege novca, mafije i političkih elita najočiglednije su tokom izvlačenja novca koji su političari pljačkali od građana zemalja nastalih raspadom Jugoslavije i prebacivali na tajne račune u inostranstvo.

Osobe koje Margetić pominje u svojoj knjizi i danas imaju novac i moć, ali to njemu, kako tvrdi, nije bila prepreka da istražuje. “Ovo je knjiga koja će pomoći narodu da otvori oči – istraživanje je vredelo, jer je rečena istina.”

“To je, na neki način, zadatak nas novinara. Možda nećemo doživeti da neko od onih koje smo razotkrili bude procesuiran, niti da javnost nešto preduzme na osnovu ovog, ali javnosti treba reći istinu”, istakao je Margetić.

“Krvave balkanske milijarde” delo je koje ne skriva ništa, bavi se konkretnim imenima, firmama, bankama i fondacijama. Margetić je o svojim saznanjima nekoliko puta svedočio i pred Evropskim parlamentom.

Izvor: BN

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Uros

    Sticajem okolnosti bio sam u društvu Kipranina koji je u to vreme radio u kiparskoj banci gde se deo tog novca “slivao”. Citiram:”Noću su me budili da dodjem u banku da brojim novac koji je bukvalno u DŽAKOVIMA stizao iz Srbije.”