Martinović u istraživanju o glasačima SNS vidi KRIVIČNO delo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović traži da tužilaštvo reaguje zbog podataka koje je objavio Biro za društvena istraživanja (BIRODI) o glasačima SNS, tvrdeći da „ima elemenata krivičnog dela“.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije traži da tužilaštvo reaguje zbog podataka da su glasači vladajuće stranke stariji građani i slabo obrazovani i ocenio da je to „opasna pojava“ i da „ima elemenata krivičnog dela“.

Kako je rekao, podaci BIRODI „služe da se predsednik SNS Aleksandar Vučić predstavi kao vođa neke nepismene i slabo obrazovane Srbije, a opozicija kao predstavnici neke nove perspektivne elitne Srbije“.

Martinović je pitao i kako je BIRODI došao do podataka da su glasači SNS uglavnom najstariji građani Srbije i da su slabo obrazovani „s obzirom na to da je u Srbiji pravo glasa tajno“.

Istraživanje BIRODI sprovedeno je u aprilu i nakon majskih praznika, a pokazuje da su među glasačima SNS najbrojniji stariji, siromašniji građani nižeg ili srednjeg obrazovanja i „najverniji gledaoci televizija Pink i Hepi“.

I BIRODI poziva tužilaštvo

Martinovićev zahtev tužilaštvu, predstavnik BIRODI Zoran Gavrilović ocenio je kao još jedan dokaz pretnji vlasti sa kojima se u Srbiji suočavaju ne samo mediji nego i istraživači javnog mnjenja koji svoj posao rade u skladu sa pravilima struke.

„BIRODI poziva tužilaštvo da reaguje ukoliko smo prekršili neki zakon… Mi ćemo se obratiti relevantnim međunarodnim organizacijama povodom tog istupa nastavnika Više škole u Paraćinu i poslanika SNS“, rekao je Gavrilović agenciji Beta.

Gavrilović je rekao da se u svakoj analizi i istraživanju, bilo da je reč o istraživanju javnog mnjenja ili sociološkom istraživanju, radi takozvana segmentacija po polu, starosti, obrazovanju, mestu stanovanja, prihodima i drugim stvarima i da se to predstavlja javnosti.

Gavrilović je dodao da istraživanja BIRODI pokazuju da u protekle dve godine „postoji cenzura tema“ i u okviru istraživanja javnog mnjenja i da se prezentuju samo rezultati istraživanja koja se bave rejtingom stranaka i lidera, ali ne i njihova zastupljenost u medijima, koja je takođe jako bitna za rejting.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 1

  1. Batica

    Prvi put čujem da javno istraživanje i anketiranje građana podleže krivičnom gonjenju…. Pa to je način saznavanja nečeg o nečemu što vas interesuje, naučna statistička disciplina, zaboga! I ako se meni ne sviđaju rezultati, tužiću nekoga! Pa to je smešno…