MASKE zapušile kanalizaciju: Da se podsetimo šta sve NE SMEMO da bacamo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Zagrebu je zbog bacanja dezinfekcijskih maramica, rukavica i maski u kanalizaciju, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda moralo da se očisti ručno, a stradala je i pumpa, javljaju Zagrebačke otpadne vode, prenosi Index.

Iz ZOV-a su javnosti poslali saopštenje u kom građane mole da maske i rukavice ne bacaju u kanalizaciju jer to stvara velike probleme.

„Vreme karantina je zbog pandemije koronavirusa bilo, a i još uvek je, nezamislivo bez naših novih „rekvizita” koji naš štite od virusa, maski, rukavica, dezinfekcijskih maramica, jednokratnih odela i slično. Ipak, dok nas s jedne strane štite, s druge strane zbog ljudske nepromišljenosti mogu da uzrokuju drugu vrstu problema”, navodi se.

Oni kažu da se problem pojavio na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba 1. maja 2020. a uzrok oštećenja je bilo lako utvrditi – velike količine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica su se omotale oko rešetki i u pumpama, a kako dodaju, reč je o materijalima koji su teško razgradivi.

Objavili su šta sve ne sme da se baca u toalet: vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice, respiratorne maske, rukavice od lateksa, odeću, čarape, krpe za čišćenje, pamuk, štapiće za uši, vate, pelene za jednokratnu upotrebu, brijače i druge plastike, pesak za životinje, lekove, prazne kutije i ambalaže, iskorišćena ulja, antifriz, lakove, razređivače, pesticide.

Izvor: Index.hr

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.