“Vetar u leđa” MEDIJACIJI – kako da štede i privreda i građani?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Broj sporova koje građani rešavaju sporazumno trebalo bi značajno da poraste sledeće godine, a plan Srbije je da se vremenom svaki deseti postupak reši medijacijom.

Da ove brojke nisu male pokazuje podatak da se godišnje pokrene više od 230.000 sporova, pišu Novosti.

Vetar u leđa “sporazumnom rešavanju nesporazuma” daće Konvencija UN koju je Srbija potpisala u Singapuru pre nedelju dana, kao i izmene Zakona o posredovanju u rešavanju sporova, čija izrada je u toku.

Izmenama se predviđa sistem podsticaja za primenu medijacije, koji će zaokružiti reformu sa početka ove godine. Stranke su od januara oslobođene plaćanja sudskih taksi ukoliko sporazumno reše spor do zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu, objašnjava Ivana Ninčić iz Ministarstva pravde.

Takođe, biće unapređeni uslovi za sticanje svojstva medijatora, pooštreni kriterijumi za obuku, kao i sistem provere znanja i veština.

KO sve može da bude medijator?

U našoj zemlji postoje 1.024 medijatora. Njima su “pokrivena” područja svih apelacionih sudova, ali ne i svaki grad. Medijacijom mogu da se bave i sudije, u okviru suda i van radnog vremena, a osim njih, posrednici su najčešće advokati, diplomirani pravnici, psiholozi i ekonomisti.

U prvoj polovini 2019. vođeno je skoro 400 medijacija, od čega je oko 300 sporazumno rešeno. U protekle dve godine bilo je po 600 posredovanja godišnje, što je duplo više nego ranije. Ipak, brojke i dalje nisu optimalne. Na primer, u Americi je procenat medijacija u odnosu na parnice 98 prema dva odsto.

Upotrebom medijacije građani i privreda imaju brži pristup pravdi i smanjuju se troškovi.
Dosadašnja praksa pokazala je da je, za razliku od parnica, koje traju od jedne godine do nekoliko godina, 65 odsto medijacija rešeno u roku od mesec dana, i još trećina u roku do tri meseca.

To najbolje govori o uspešnosti ove metode, kaže Ninčić i dodaje da građani i privredna društva time štede novac jer ne plaćaju takse na tužbe, žalbe, presude.

Jedini trošak u postupku medijacije jeste isplata medijatora i eventualno advokata. Naknade medijatora višestruko su niže od troškova postupka pred sudom. Dogovaraju se neposredno sa njim, a u skladu sa preporučenom tarifom Ministarstva pravde.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay