Merkel: Više se ne možemo uzdati u SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: betaAP/Andrew Harnik

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon povratka sa samita G7 u Italiji kako Sjedinjene Američke Države više nisu pouzdan partner i poručila Evropljanima da se uzdaju sami u sebe.

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim delom iza nas. To sam sama doživela poslednjih dana”, rekla je kancelarka na jednom političkom skupu u Minhenu, odmah nakon povratka s G7 samita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsednika Donalda Trampa sa ostatkom učesnika po gotovo svim temama, završio razočaravajuće.

Ona je ukazujući na novonastalu situaciju s predsednikom Trampom, ali i na predstojeći Bregzit, poručila da se Evropa sada mora pouzdati u vlastite snage.

“Mi Evropljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u svoje ruke”, rekla je kancelarka.

Ona je naglasila kako treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom, isto tako i sa Rusijom, ali da se treba više pouzdati u sopstvene snage.

Nemačka kancelarka je izrazila mišljenje da je s novim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom to moguće. “Nemačka će pomagati gdje god će to biti moguće jer Nemačkoj će biti dobro jedino ako će Evropi ići dobro”, naglasila je Merkel.

Izvor: SEEbiz

Foto: betaAP/Andrew Harnik