• English
X

Vesti dana

MI plaćamo 3 milijarde dinara za njihov “cirkus”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

U proseku 3,2 miliona dinara u proseku iznose troškovi održavanja jedne sednice Parlamenta, s tim što taj novac ne treba mešati sa parama koje se obezbeđuju za plate zaposlenih u službi Narodne skupštine i sa primanjima poslanika, pokazuju podaci Centra za istraživanje korupcije (CIK).

Do računice se došlo tako što je u 2015. održano 39 sednica na koje je ukupno potrošeno 124,9 miliona dinara. U ovaj izdatak spadaju i naknade troškova prenoćišta narodnih poslanika, te troškovi za sopstveni prevoz poslanika i prevoz u javnom saobraćaju, kao i naknade za dežurstva službi skupštine, lekarske ekipe, pripadnika MUP i ostalih koji su angažovani u vreme zasedanja parlamenta.

Takođe, u troškove ulazi i novac kojim se plaća parkiranje vozila poslanika u garažama. Na sve ovo treba dodati i troškove struje, telefona, mobilnih telefona, papira, štampanja, kopiranja skupštinskih akata…

Precizna računica za ovu godinu ne postoji, tako da je zasad nepoznanica koliko, recimo, košta održavanje prve sednice jesenjeg zasedanja Narodne skupštine koja je počela pre četiri dana, koja zbog svađa još uvek traje i na kojoj su poslanici usvojili samo dnevni red.

Inače, budžet za 2017. predvideo je da Narodna skupština ove godine za rad dobije 3,1 milijardu dinara. Od tog novca 613,4 miliona dinara predviđeno je za “vršenje poslaničke funkcije”, dok je za “stručnu i administrativno-tehničku podršku radu poslanika” izdvojeno 1,3 milijarde dinara.

Sav ovaj novac, naravno, ide iz džepova građana Srbije. Međutim, to i nije toliko problem ako ona radi produktivno i efikasno i donosi kvalitetne zakone, kaže izvršni direktor Cesida Đorđe Vuković.

Da li će neko da pravi haos, zavisi od političke procene, odnosno da li će tom nekom to štetiti ili koristiti. Morao bi da postoji kakav-takav dogovor pozicije i opozicije, da jedni druge previše ne iritiraju. Nisam siguran da neki poslovnik ili sankcije sve ovo mogu da reše jer se ove stvari rešavaju političkom kulturom, kaže Vuković.

Proteklih sedam dana zasedanja skupštine obeležila je gomila incidenata…

Povezane vesti

Izvor: Blic

Foto: Beta