Ministar poljoprivrede tvrdi: Kriza donela i nešto dobro, srpska roba NA CENI

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YT/Printscreen

Tokom pandemije koronavirusa, poljoprivredni sektor bio je najmanje ugrožen, a za vreme krize je porasla tražnja za srpskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima na stranom tržištu, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović

„Izvoz pšenice i brašna u aprilu i maju je bio 50 odsto veći nego za isti period prošle godine, prvi put smo izvezli jagnjeće i goveđe meso u UAE, a dobili smo i dozvolu za izvoz jabuka u Indiju tokom pandemije”, naveo je Nedimović.

Prema njegovim rečima, Srbija je morala da zabrani izvoz kukuruza preko određene kvote da ne bi došla u situaciju da nema kukuruza za domaći stočni fond.

Nedimović je kazao i da kriza najviše pogodila one u sektoru ranog povrtarstva, male mlekare i pčelare koji su stariji od 70 godina i koji nisu mogli da se kreću, ali i da su oni dobili pomoć države.

Pokrajinski sektretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je Srbija pokazala da je samodovoljna u osnovnim prehrambenim proizvodima, kao i da je u prvom kvartalu ove godina realizovala sve najznačajnije mere namenjene poljoprivrednim gazdinstvima.

„Prioritet je realizacija zaključenih ugovora i investicija koje treba da ojačaju naša poljoprivredna gazdinstva, pre svega malim proizvođačima, nastojimo i da brendiramo domaće proizvode”, naveo je Radojević.

Izvor: Beta

Foto: YT/Printscreen