X
 • English
X

Vesti dana

Ministar zapretio roditeljima: Kažnjavaće ih sud, a mi ćemo ih tužiti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Za roditelje koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole predviđena je kazna od 100.000 dinara, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da upis prvaka počinje od sledeće nedelje i da će trajati do kraja leta.

Osnovna škola je obavezna po zakonu, navodi ministar, a roditelji koji ne upišu dete u predviđenom roku biće kažnjeni.

„Kažnjavaće ih sudija, a mi ćemo ih tužiti“, rekao je Šarčević za Prvu TV, te dodao da se u saradnji sa Unicefom radi i na tome da srednja škola bude obavezna. 

 Ministar je kazao da je elektronski dnevnik, čije je uvođenje počelo prošle godine, zaživeo i čak prevazišao očekivanja. Kako je naveo, planirano je da elektronski dnevnik bude u 200 škola, ali se već stiglo do 556 škola, digitalizacija će biti još masovnija, a s Ministarstvom telekomunikacija radi se na jačoj internet mreži.

Trenutno je, naveo je ministar, 90.000 kompleta udžbenika besplatno, a od ekonomske moći države zavisiće kada će i da li će oni biti potpuno besplatni. Dodao je da je u skupštini trenutno Predlog zakona o udžbenicima koji će, između ostalog, omogućiti da nastavnici biraju udžbenike, ali njihov izbor mora biti usaglašen na nivou škole i prihvaćen na veću.

Izvor: TV Prva, agencije

Foto: YouTube screenshot

Komentari 2

 1. Zlatko Preskakulev

  Deca su bogatstvo, buducnost i briga nasa!

  Kazne su nebriga i nemotivisanost i odsustvo zelje za napredovanjem!!

  Neka Pobede Decaaaa!

  Hvala!

 2. novikorisnik

  a da li ja mogu da odložim upis deteta za 1 godinu, ako smatram da moje dete sa 6,5 godina nije spremno za školu?