MMF i Srbija: Problemi sa „čuvarkućom“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvodjena Džejmsom Rufom sa Vladom Srbije nije postigla dogovor o novom aranžmanu „čuvarkući“, saznaje  „Politika“.

Očekuje se da će pregovori biti okončani u junu, a prema nezvaničnim informacijama „Politike“, aranžman je dogovoren samo u načelu, ali, iz proceduranih razloga, konačan dogovor sada ne može da bude postignut.

Glavni razlog je to, kako prenosi sajt „Politike“, što Srbija posle ostavke Dušana Vujović nema ministra finansija zbog čega Bord direktora MMF-a ne može da odobri program koji se stručno zove instrument koordinacije politika (PCI).

Dodaje se da su se oko svega ostalog pregovarači složili, ali je Vladi preporučeno da nađe pravni način kako će rešiti problem sa Zakonom o privremenom umanjenju penzija.

U mešuvremenu se zvanično oglasio i šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf koji je naveo da je sa  vlastima u Srbiji postignut sporazum oko ključnih elemenata novog programa i da će pregovori biti okončani kad bude imenovan novi ministar finansija.

„Nameravamo da se uskoro vratimo u Srbiju da bismo priveli kraju razgovore kada bude imenovan novi ministar finansija“, najavio je Ruf.

On je rekao da je potvrdjena saglasnost o ciljevima politike, uključujući podsticanje bržeg i održivog rasta, očuvanje fiskalne discipline i finansijske stabilnosti, kao i ostvarivanje daljeg napretka u realizaciji ambicioznog programa strukturnih reformi radi daljeg poboljšanja životnog standarda stanovništva Srbije.

Kako je saopštila kancelarija MMF-a u Srbiji, Ruf je rekao da posle uspešnog završetka programa koji je realizovan od 2015. do 2018. godine, ekonomija Srbije nastavlja da beleži dobre rezultate u rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Očekuje se da će rast dostići najmanje 3,5 procenata u 2018. godini, podstaknut potrošnjom, investicijama i izvozom. Uz podršku odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije, inflacija je i dalje niska i očekuje se da će dostići oko dva procenta na kraju godine“, ocenio je Ruf i dodao da rezultati budžeta Srbije za prvi kvartal 2018. ukazuju na još jednu godinu u kojoj bi mogao da se ostvari fiskalni suficit.

Šef misije MMF je zahvalio bivšem ministru finansija Dušanu Vujoviću na „odličnoj saradnji tokom uspešne realizacije srpskog programa fiskalnog prilagojavanja i reformi u periodu 2015-18. godine“.

 

Vujović je pre deset dana dao ostavku iz ličnih razloga, a premijerka Ana Brnabić je preuzela dužnost ministra finansija do imenovanja novog ministra. ;

Izvor: Politika/Beta

Foto: Logo

Komentari 1

  1. jasna

    Uvek problem da se narodu zagorča život. On je najavljivao ostavku,
    trebalo je blagovremeno da nadju zamenu. Nesposobni a silni.