MMF „stao na stranu“ srpskih penzionera

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođena Džejmsom Rufom koja u Beogradu sa vlastima u Srbiji pregovara o novom aranžamanu, sugerisala je ukidanje privremene krizne mere za penzionere – odnosno Zakona o privremenom umanjenju penzija koji je na snazi već četiri godine, piše današnja Politika.

Kako navodi listi, MMF je poručio srpskoj strani da nadje sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne.

Opomene da privremeno umanjenje penzija ne sme da postane trajno stilaze od MMF-a i tokom prethodnih susreta, ali se u medjuvremenu nije ništa promenilo.

Letos je, navodi list, budžet bio u suficitu od 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Od oktobra 2014. godine kada su sve penzije veće od 25.000 dinara umanjene za 22 i 25 odsto, učešće penzija u BDP-u palo je sa 13,8 na 11 odsto, što je manje čak i od onog što je MMF tražio od Srbije.

Istovremeno, iz budžeta za isplatu penzija se više ne izdvaja 50 odsto potrebnog novca, već oko trećine republičke kase, s tendencijom daljeg smanjivanja.

U dokumentu Fiskalnog saveta „Mišljenje na fiskalnu strategiju za 2018. godinu sa projekcijama za 2019. i 2020. godinu“, pored ostalog stoji da je „verovatno najveći nedostatak fiskalne strategije taj što se njom ne precizira kada će se ukinuti privremeno umanjenje natprosečnih penzija kojim je narušen ekonomski odnos izmedju uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija“, podseća Politika.

Izvor: Politika/Beta

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Milijana

    Dzukele lopovske,da bog da im trebalo za lekove

  2. Mučenik

    Vlastima Srbije sada se ne sviđa ono što predlaže MMF, a sviđao im se predlog iz 2014. kada su počeli velikodušno da otimaju 15 do 20% penzija. Sada im je želja, pre svih ΛV i premijer(ki)u, da zadrže nelegalnu i neljudsku otimačinu penzija dok su živi i zdravi,. Da su živi jesu, da su zdravi ni sam siguran. Idioti, penzije su povećane za 7,53% od 2014., a troškovi života otišli za više od 20%. Pri tome, smrtnost penzosa je 80.000 godišnje i odliv mladih iznad 30.000 duša najsposobnija. U vezi izjave da jedan deo penzija ne bi porastao već bi opao graniči se sa ludilom i osnovnim nepoznavanjem matematike. Tek sada su doveli prosek penzija nominalno, a realno je daleko ispod tadašnjeg proseka na nivou iz 2014. godine, 25.000 din. Ovakvim činom vođe gaze zakone, penzionere i ljude. izgleda da su akteri neljudi. Ovakve zločinačke postupke prema svome narodu, ni Hitler, nije sprovodio. Ekonomski pokazatelji su toliko dobri, izgleda da se hvale, a s druge strane ne vraćaju pravosnažni Zakon o PIO. Po njima, najbolje je kada ukinu penzije ili izumru penzosi, onda zloćudni Ana i ΛV biće zadovoljni. Lopov jednom, lopov uvek.