MODERNO ROPSTVO na francuskim vinogradima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Više od 165 mogućih žrtava modernog ropstva iz Bugarske, koji su radili za francuske vinare, otkriveno je u akciji protiv organiziranog kriminala, objavio je u Europol.

Francuzi su prošle nedelje uhapsili četvoro osumnjičenih – trojicu Bugara i jednu osobu iz Francuske – nakon što su identifikovali 167 mogućih žrtava modernog ropstva koje su zaposlile četiri firme koje se bave proizvodnjom vina u blizini Lijona, saopštila je policijska agencija EU.

“Bugarski pripadnici grupe odgovorni su za “vrbovanje” u Bugarskoj dok je francuski član organizovao logistiku”, rekao je predstavnik Europola.

Radnici su regrutovani preko legalne agencije za zapošljavanje u Bugarskoj, rečeno im je da će zarađivati 60 evra dnevno i da će im biti pokriveni troškovi prevoza i smeštaja, kazao je Europol.

Međutim, smešteni su u kampove, odbijan im je novac za hranu, a kada su im istekli ugovori nisu mogli dobiti svotu koja im je obećana, zbog čega se mnogi nisu mogli vratiti u Bugarsku.

Krijumčarenje radne snage na kontinentu postalo je raširenije od seksualnog iskorišćavanja, objavio je Savet Evrope prošle godine.

Procenjuje se da je oko 25 miliona ljudi širom sveta na prisilnom radu, od farmi i fabrika, preko ribarskih flota, ocena je UN agencije za rad.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay