MOŽDA 2025: Usvojena Strategija za evrointegracije Zapadnog Balkana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: EbS

Evropska komisija na sastanku u Strazburu usvojila konačan tekst Strategije za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini poručila da 2025. godina nije ciljni datum već realistična perspektiva, a komesar za proširenje Johanes Han ističe da će Evropska komisija pružiti pomoć zemljama Zapadnog Balkana u ključnim oblastima.

Strategija predviđa da Srbija može potencijalno biti spremna za ulazak u EU do 2025. godine.

Primena pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine mora biti u primeni u trenutku zatvaranja pristupnih pregovora sa Srbijom, navodi se u strateškom dokumentu EK.

Da bi Srbija i Crna Gora ispunile obaveze potrebne za ulazak u EU do 2025, moraju prvo ispuniti prelazna merila, posebno u oblasti poglavlja o vladavini prava.

Komisija bi zatim trebalo da sačini dokument koji bi trebalo da proceni uticaj budućeg proširenja na ključne oblasti politike EU, kao što su poljoprivreda, koheziona politika i budžet.

U tom trenutku, navedeno je u Strategiji, Srbija bi trebalo da ima već „konkretan napredak u pogledu pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom“.

„Uz jaku političku volju, ispunjavanje stvarnih i održivih reformi i konačno rešenje sporova sa susedima, Srbija i Crna Gora mogu potencijalno biti spremne za članstvo do ovog datuma“, navodi se takođe u usvojenom tekstu strategije proširenja na Zapadni Balkan.

Kada je reč o narednim koracima za zemlje Zapadnog Balkana, dokument navodi da će sve zemlje regiona imati šansu da napreduju na evropskom putu i to na osnovu svopstvenih dostignuća i brzinom koju same odrede. „Srbija i Crna Gora su trenutno lideri u procesu“, navodi se u tekstu startegije.

U delu teksta Strategije Evropska komisija naglašava da, iako je perspektiva proširenja prevashodno u rukama zemalja Zapadnog Balkana, sama EU mora da ostane „verodostojna, čvrsta i fer“ i da „pojača“ svoje politike u cilju podrške transformativnim procesima u regionu.

U strategiji se navodi šest oblasti na kojima će EU da pojača svoju podršku i pomoć regionu, počev od jačanja vladavine prava, jačanja bezbednosti i rešavanja pitanja migracija, jačanja transportne i energetske povezanosti regiona, pokretanja digitalne agende Zapadnog Balkana, do podrške pomirenju i dobrosusedskim odnosima.

Strategija jasno naglašava da neće biti novih ulazaka u EU sve dok se ne reše bilateralni problemi, pogotovo nerešena pitanja granica zemalja kandidata za članstvo.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da ovaj dokument potvrđuje evropsku perspektivu regiona kao „geostratešku investiciju u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrednostima“.

„Investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiciju u bezbednost i stabilnost EU. Iako u ovom mandatu neće biti proširenja, Evropska komisija planira unapred evropski put Zapadnog Balkana“, poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker povodom objavljivanja strategije.

Izvor: Danas

Foto: EbS