Možda vam zvuči šašavo, ali Srbija će kopirati Dansku u socijalnoj zaštiti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministar za rad Zoran Đorđević najavio je juče da je iduće godine planirano uvođenje socijalnih karata u Srbiji, kao ključno u poboljšanju socijalne zaštite, a predviđa se i reorganizacija socijalnih centara, suzbijanje rada na crno, kao i veći budžet za aktivno zapošljavanje. Đorđević, koji je šest meseci na čelu resora, predstavio je godišnje rezultate Ministarstva i ukazao da će iz budžeta za iduću godinu najviše davanja biti za sektor porodice i dece, 54,3 milijarde dinara.

Za socijalnu zaštitu predviđeno je 39,4 milijarde, za PIO fond 23,7 milijardi, a za zapošljavanje 3,3 milijarde dinara, naveo je on i ukazao na tri budžetska fonda za ustanove socijalne zaštite, za zaštitu osoba sa invaliditetom i za profesionalnu rehabilitaciju tih osoba.

„Sledi nam izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, koji će uvesti pojam socijalnih karata, a naš cilj je da kopiramo Dansku, zemlju koja u tome ima najbolje iskustvo“, rekao je Đorđević i izrazio uverenje da će Srbija i kod uvođenja SOS telefona biti u vrhu.

On je najavio i projekat za suzbijanje rada na crno koji će povećati efikasnost inspekcije rada, uz uvođenje mobilnog inspektora, navodeći da je u ovoj godini inspekcija rada prihodovala 110 miliona dinara od naplate kazni. Prema rečima ministra, menjaće se Zakon o štrajku, Zakon o PIO, Zakon o zabrani diskriminacije, a u planu je donošenje zakona o radu na lizing i agencijama za privremeno zapošljavanje.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay