„Muzej apsurda“ i živih eksponata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vikend za nama je prvi u kojem ste, posle 15 godina pauze, mogli da obiđete Narodni muzej. Redovi i višečasovno čekanje na ulazak pokazuju da smo ga se, ipak, uželeli. Ujedno, bio je to i poslednji vikend u kojem je Železnička stanica u centru Beograda služila za dolazak i odlazak vozova (pre nego što postane muzej).

Možda vam deluje čudno, ali u Srbiji su ti apsurdi, zapravo, istorijsko nasleđe i deo našeg karaktera. Pomirimo se sa time da bi, takva kakva jeste, Srbija trebalo da postane prva zemlja muzej – Muzej apsurda. To je muzej u kojem smo svi mi eksponati. Taj projekat mogao bi da bude i budžetski isplativ, uz slogan turistima – dođite u Muzej apsurda, dođite u zemlju živih eksponata.

A evo i šta nas kvalifikuje za tako nešto: 1. bez Narodnog muzeja smo, čekajući rekonstrukciju, proveli deceniju i po. 2. Izgradnju Prokopa, koji sada postaje glavna železnička stanica, čekali smo duže od 40 godina. 3. Obnovljeni Narodni muzej otvorili smo na Vidovdan, dan našeg velikog poraza (kojo uredno proslavljamo i veličamo). 4. Milioni SMS poruka poslati su i milioni dinara potrošeni za glasanje u finalu rijalitija Zadruga (a idalje postoje deca za čije lečenje nema dovoljno novca). 5. Za direktora ustanove Centar beogradskih festivala Skupština grada imenovala je Damira Handanovića – producenta, kompozitora, muzičkog urednika Pinka i Siti rekordsa, tvorca Cecinih i Breninih hitova.

Moglo bi tu još da se nabraja…

Ideju da Srbija treba da postane muzej potkrepljuje i najava da će zgrada glavne železničke stanice, koja je toj svrsi služila 134 godine, postati Muzej istorije nastanka srpske države. Znači, to je to, priprema se i infrastruktura za taj projekat. Samo još da nam neko javno prizna da smo svi eksponati. U zemlji apsurda, možda će baš to učiniti da se osećamo boljim i vrednijim. Jer lepo će nam objasniti da ne može baš svako da bude izložen u muzeju, to je privilegija posebnih i retkih naroda.

Srećan ponedeljak, svima koji slave!

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Bojana Milovanović